Milioane de oameni așteaptă să urmărească în America de Nord eclipsa totală de Soare
Eclipsa totală de Soare va începe în Mexic, va traversa Statele Unite şi se va încheia în Canada.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Aprilie 2024, 16:10
Milioane de oameni din America de Nord vor admira luni o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care stârneşte mereu uimire, dar care reprezintă şi o oportunitate ştiinţifică şi economică, informează France Presse.
În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane trăiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA.
În anumite regiuni, eclipsa va dura peste patru minute. Numeroşi fani se reunesc în localităţi aflate de-a lungul ”traseului totalităţii”, conform Reuters. Cu o durată de 4 minute şi 28 de secunde, aceasta va fi mult mai lungă decât eclipsa totală ce a traversat Statele Unite în 2017 şi care a durat 2 minute şi 42 de secunde.
Printre oraşele nord-americane aflate pe traseul eclipsei se numără Mazatlan, Mexic; San Antonio, Austin şi Dallas, Texas; Indianapolis, Indiana, Cleveland, Ohio, Erie, Pennsylvania; ambele localităţi Niagara Falls, din New York (SUA) şi Ontario (Canada); şi Montreal, Quebec.
Vor trece aproximativ 80 de minute începând din momentul în care Luna începe să acopere Soarele şi până la momentul de totalitate, apoi alte 80 de minute pentru ca procesul să fie finalizat în sens invers.
Eclipsele totale se produc atunci când Luna se plasează exact între Terra şi Soare, blocând temporar lumina stelei noastre în plină zi.
Soarele este aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe de Terra, iar cele două corpuri cereşti par astfel să aibă o mărime similară.
Evenimentul urmează să fie vizibil mai întâi pe coasta vestică a Mexicului, începând de la ora 18:07 GMT. Traiectoria zonei de umbră de pe Pământ va traversa apoi 15 state americane - din Texas până în Maine -, înainte să îşi încheie cursa în estul Canadei.
În jurul benzii de eclipsă totală, ce va avea lăţimea de 185 de kilometri, localnicii vor putea să vadă o eclipsă parţială.
Autorităţile americane insistă de mai multe săptămâni asupra instrucţiunilor de siguranţă, mai ales asupra necesităţii de a purta ochelari speciali pentru a privi Soarele, întrucât, în caz contrar, apare riscul de formare a unor grave leziuni oculare.
NASA va difuza o emisiune video în direct timp de trei ore, din mai multe locuri, cu imagini furnizate de telescoape şi comentarii ale unor experţi.
Printre locurile emblematice unde eclipsa va fi vizibilă se numără Cascada Niagara, unde spectacolul promite să fie unul grandios.
Eclipsa va fi admirată şi din aer: anumite companii aeriene au programat zboruri de-a lungul traseului de întuneric, iar biletele s-au epuizat rapid. Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) vor observa şi ei fenomenul, însă vor vedea umbra Lunii care acoperă suprafaţa Pământului.
Trei mici rachete-sondă vor fi lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă de la o bază din statul Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: măsurarea schimbărilor provocate de întuneric în partea superioară a atmosferei terestre, ionosferă, pe unde trec o mare parte dintre semnalele noastre de comunicaţii.
Totodată, eclipsa ar putea cauza comportamente neobişnuite în rândul animalelor, care sunt sensibile la schimbările de lumină şi de temperatură. Cocoşii şi greierii ar putea să înceapă să cânte, iar păsările să îşi întrerupă zborul şi să aterizeze. În trecut, au fost văzute chiar şi girafe care au început să fugă în galop.
Următoarea eclipsă solară totală ce va fi vizibilă va avea loc pe continentul european, în Spania, în 2026, notează Agerpres.