Mike Pompeo vizitează Muntenegru și Macedonia de Nord
Mike Pompeo va purta discuții pe teme de securitate, având în vedere faptul că Muntenegru a devenit membru NATO în 2007, iar Macedonia de Nord urmează să se alăture anul acesta.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Octombrie 2019, 15:01
Secretarul de stat american Mike Pompeo vizitează vineri, 4 octombrie, Muntenegru și Macedonia de Nord, pentru a discuta despre rolurile acestora în Alianța NATO. Pompeo a părăsit Roma și a ajuns în capitala muntenegreană Podgorica, devenind astfel cel mai înalt oficial american care vizitează Muntenegru de la proclamarea independenței, în 2006.
Reuters aminteşte că Mike Pompeo urmează să fie cel mai înalt oficial american care vizitează Macedonia de Nord începând din 2000 și, ulterior, va pleca spre Atena. Oficialii americani au anunțat că Pompeo va purta discuții pe teme de securitate, având în vedere faptul că Muntenegru a devenit membru NATO în 2007, iar Macedonia de Nord urmează să se alăture până la sfârșitul anului, odată ce statutul său este ratificat.
"Subiectul nostru principal este legat de aliații NATO numărul 29 și 30", a precizat un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat, în cadrul unor declarații făcute pentru reporteri, săptămâna trecută. "Subliniază importanța măririi NATO, a politicii ușilor deschise", subliniind valoarea strategică a țărmului adriatic la Muntenegrului. "Și, bineînțeles în ambele țări, cred, vom discuta despre eforturile Rusiei de a răspândi discordie acolo", a mai adăugat oficialul, reluând acuzațiile privind implicarea Rusiei într-o tentativă de puci în Muntenegru, în 2016, și amestecul în eforturile Macedoniei de Nord de a-și rezolva lunga dispută cu Grecia.
Doi ofițeri de securitate din Rusia și doi politicieni de opoziție s-au numărat printre cele 13 persoane condamnate joi, 3 octombrie, pentru un complot din ziua alegerilor din 2016, ce viza înlăturarea guvernului din Muntenegru, soldat cu uciderea premierului și aducerea la putere a unei alianțe pro-ruse.
Moscova a respins în repetate rânduri acuzațiile legate de presupusul rol în acel complot, calificându-le absurde, iar cei acuzați au negat vreo comiterea vreunei ilegalități. Verdictul a stabilit că unul dintre obiectivele tentativei de puci a fost să împiedice Muntenegrul – care și-a obținut independența în 2006, după ce s-a separat de Serbia – să se alăture NATO.
Muntenegru dorește să se alăture și Uniunii Europene. Tentativele Macedoniei de Nord de a se integra în cadrul instituțiilor occidentale au fost îngreunate până când a convenit cu Grecia asupra noului său nume.
Grecia a insistat vreme îndelungată că "Macedonia", numele ales după despărțirea de Iugoslavia, presupune pretenții teritoriale asupra regiunii grecești cu același nume.