Mii de manifestanţi pe Wall Street
Susţinută pentru prima dată de sindicate, gruparea "Să ocupăm Wall Street" a luat cu asalt străzile New Yorkului, mii de manifestanţi defilând prin cartierul financiar al oraşului.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Octombrie 2011, 07:54
Potrivit poliţiei, mai multe mii de manifestanţi au defilat miercuri prin cartierul financiar al New Yorkului, într-un moment în care începe să se facă simţit sprijinul politic şi sindical pentru mişcarea declanşată la 17 septembrie de către gruparea "Să ocupăm Wall Street".
Potrivit AFP, cei 5.000 de manifestanţi scandau "să ocupăm Wall Street în fiecare zi, toată săptămâna".
"Puneţi capăt războaielor, taxaţi-i pe bogaţi", adăugau protestatarii aflaţi în Foley Square, sediu al mai multor tribunale newyorkeze.
Potrivit AFP, niciodată nu au fost atât de mulţi protestatari de la declanşarea mobilizării luna trecută.
"Noi suntem cei 99 la sută", au mai scandat manifestanţii, într-o maree de pancarte ce denunţau "lăcomia de pe Wall Street", "războaiele", dar şi invitându-i pe trecători "să creadă în schimbare" şi "să salveze visul american".
Mişcarea, care se bazează pe reţelele sociale pentru a-şi promova mesajul, a făcut adepţi în mai multe oraşe americane, cu proteste de dimensiuni reduse la Boston, Chicago ori Salt Lake City, şi un altul prevăzut pentru joi la Washington.
Participanţii, strict supravegheaţi de poliţie, vorbesc însă mai degrabă despre şomajul din Statele Unite, "ipotecile imobiliare inumane" şi despre dificultăţile financiare ale sfârşitului de lună.
Pentru prima dată, organizaţii sindicale s-au alăturat mişcării, în special grupuri de infirmiere, cadre diactice sau angajaţi din transporturi.
În ce priveşte aspectul politic, liderul grupului democraţilor din Camera Reprezentanţilor, John Larson, i-a salutat pe manifestanţii care "se bat pentru a da o voce americanilor care luptă în fiecare zi", potrivit AFP.
Reprezentanta democrată a New Yorkului Louise Slaughter şi-a exprimat şi ea sprijinul pentru manifestanţi, afirmând că este mândră să-i vadă revoltaţi "împotriva lăcomiei corporaţiilor, participând într-o manieră paşnică la democraţia noastră".