Mihai Ghimpu: "Greşeala a fost introducerea pragului de 33%"
Preşedintele interimar al R.Moldova a admis că s-a făcut o greşeală în momentul în care s-a introdus pragul de 33%, deoarece le-a permis comuniştilor să îndemne la boicotarea referendumului.
Articol de Paul Poteraşi, 11 Septembrie 2010, 10:22
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii Matinal de Weekend, că insuccesul referendumul constituţional din 5 septembrie a fost cauzat de minciună, presiune şi manipularea.
Interviul cu preşedintele interimar al Republicii Moldova a fost transmis live video.
Mihai Ghimpu a mai precizat că atunci când omul este sărac acesta este foarte uşor de manipulat.
"Din păcate, şi de data aceasta, la referendum oamenii care doresc să-şi aleagă preşedintele, au fost pasivi, sau au fost manipulaţi ca să nu participe la decizia foarte importantă pentru a avea o continuitate, pentru o activitate a instituţiilor statului, precum este preşedintele", a adăugat preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Click aici pentru varianta integrală text a interviului cu preşedinte interimar al Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu a mai afirmat că o parte din cetăţenii Republicii Moldova sunt nemulţumiţi indiferent cine este la putere şi că aceştia cred că viaţa lor nu depinde de cine conduce Republica Moldova.
Totodată, preşedintele interimar al Republicii Moldova a explicat că există un procent de 30 la sută dintre cetăţeni ţării care indiferent de ce politică promovează Partidul comuniştilor, aceştia îi sprijină.
"Este un electorat care mizează nu pe orientarea europeană, occidentală, dar pe menţinerea în sfera în care am fost, orientarea spre est", a afirmat Mihai Ghimpu.
El a mai afirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a greşit în momentul în care a introdus obligativitatea ca pentru ca referendumul să fie validat să existe o prezenţă la vot de minim 33 la sută şi că acest lucru a permis Partidului Comunist din Republica Moldova să îndemne populaţia să biocoteze referendumul.
"Participarea la referendum sau la alegeri este un drept şi nu o datorie.
"De-aia e posibil că Europa a ajuns la această practică, fiindcă cine vrea participă, cine nu vrea, nu participă", a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu a declarat că referendumul a avut şi un lucru pozitiv deoarece aproape 800.000 de cetăţeni au participat, ceea ce demonstrează că Alianţa pentru Integrare Europeană are un electorat consolidat şi un electorat care ştie ce vrea.