Mihai Ghimpu contestă tratatul de frontieră
Preşedintele interimar al Republicii Moldova consideră tratatul de frontieră cu România drept neconstituţional, subliniind că acordurile interstatale trebuie semnate de preşedinte, nu de premier.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 16 Noiembrie 2010, 16:52
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, consideră neconstituţional tratatul privind regimul frontierei de stat dintre ţara sa şi România.
Mihai Ghimpu contestă documentul semnat cu o săptămână în urmă, la Bucureşti, de premierul moldovean Vlad Filat şi de şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, susţinând că tratatele interstatale trebuie semnate de preşedinte, nu de primul-ministru.
Mihai Ghimpu a declarat că nu are nimic împotriva textului documentului însă este nemulţumit că nu a fost pus la curent de Ministerul de Externe cu faptul că tratatul va fi semnat în cadrul vizitei premierului Vlad Filat la Bucureşti, la summit-ul Iniţiativei dunărene.
Astfel, Mihai Ghimpu a calificat tratatul ca fiind ilegal şi neconstituţional.
Pe de altă parte, Mihai Ghimpu a spus că nu poate ataca tratatul la Curtea Constituţională atât timp cât nu este ratificat de Parlament.
Într-o replică dată acestei declaraţii, primul-ministru Vlad Filat a subliniat că procedura semnării a fost una perfect legală şi a pus afirmaţiile lui Mihai Ghimpu pe seama campaniei electorale pentru parlamentarele din 28 noiembrie.
Vlad Filat a făcut un apel către oamenii politici din Republica Moldova, prin care a cerut acestora "să aibă grijă vizavi de impactul pe care îl au declaraţiile pe care le fac asupra Republicii Moldova şi ca stat".
Premierul Republicii Moldova a subliniat că semnarea tratatului a avut susţinerea Uniunii Europene, dat fiind faptul că procedura a fost anunţată de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
MAE: "Constituţionalitatea tratatului ţine de competenţa autorităţilor de la Chişinău"
Ministerul român de externe consideră că problemele legate de constituţionalitatea tratatului privind regimul frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova ţin exclusiv de competenţa autorităţilor de la Chişinău.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului român de externe, Doris Mircea, citat de redactorul România Actualităţi, Carmen Gavrilă, spune că instituţia pe care o reprezintă nu face niciun comentariu cu privire la respectarea prevederilor constituţionale şi a celorlalte norme legale interne ale Republicii Moldova în ceea ce priveşte semnarea tratatului bilateral.