Migrația - punctul fierbinte al discuțiilor la summitul liderilor europeni
Se caută soluții, printre care și ideea înființării unor campusuri în ţări terțe, unde să fie procesate cazurile.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Octombrie 2024, 13:40
La Bruxelles a început summitul de două zile al liderilor europeni la care se discută sprijinul pentru Ucraina în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski.
Preşedintele ucrainean este invitat şi la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO, care se desfăşoară, în paralel, tot la Bruxelles.
Pe agenda summitului european sunt incluse şi discuţii despre Republica Moldova, iar liderii statelor comunitare vor să dea un alt semnal de sprijin politic şi economic în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.
Preşedintele României este unul din liderii care a insistat ca subiectul să fie pe agenda Consiliului.
Migrația este punctul fierbinte al discuțiilor, în condițiile în care fenomenul pune în continuare presiune pe granițele Uniunii.
Mai mult, după adoptarea Pactului pentru migrație, statele membre au constatat că noua legislație se ocupă de foarte multe detalii, dar mai puțin de problema întoarcerii migranților în afara Uniunii Europene, de unde și discuția de astăzi despre soluții, printre care și ideea înființării unor campusuri în ţări terțe, unde să fie procesate cazurile.
Este modelul pe care Italia îl aplică acum, prin colaborarea cu Albania, țară unde a fost înființat un astfel de centru pentru migranți.
Deși criticată în trecut, se pare că ideea este agreată acum de mai bine de jumătate din statele membre și chiar de Comisia Europeană.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Nu putem accepta faptul că nu suntem eficienți să gestionăm problemele create de cei care nu au nevoie de protecție și nu au dreptul să fie în Uniunea Europeană. Azi vom afla mai multe despre soluțiile inovative ale Comisiei Europene și sunt bucuros că începem să gândim neconvențional pentru a rezolva problema.
Migrația afectează și nordul Europei, pe granița cu Belarus și Rusia, iar Finlanda și Polonia sunt printre țările care au închis frontierele, şi asta pentru că atât Rusia, cât și Belarus trimit migranții dinspre Asia către Europa pentru a crea o presiune suplimentară.
Este vorba de așa-numita instrumentalizare a migrației ca parte a războiului hibrid prin care Moscova încearcă să creeze tot mai multe probleme în interiorul Uniunii Europene.