Migraţia a rămas şi în anul 2023 tema dominantă a actualităţii italiene
Retrospectiva externă 2023.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Decembrie 2023, 13:27
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 decembrie) - "Agenda globală - Retrospectiva externă 2023" - Realizator: Pavel Ionescu.
Realizator: Migraţia a rămas şi anul acesta tema dominantă a actualităţii italiene, peninsula suferind, alături de Grecia, cel mai aspru de pe urma apropierii de nordul Africii. Pe acest motiv, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a avut o relaţie dificilă atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu ţările europene, în special Franţa. Dar 2023 a adus, în fine, şi progrese.
Pe planul politicii interne, cabinetul a iniţiat o reformă constituţională care, în esenţă, prevede alegerea directă a prim-ministrului, răsturnând efectiv aranjamentele instituţionale actuale ale Italiei. Criticii măsurii spun că ea ar putea să destabilizeze sistemul guvernamental al ţării.
De la Roma, Elena Postelnicu trece în revistă anul ce se încheie.
Reporter: Elena Postelnicu - Inundațiile din prima parte a anului, incendiile și seceta de pe parcursul verii și o criză provocată din nou de numărul foarte mare de imigranți care au ajuns traversând ilegal Marea Mediterană, culminând cu naufragiul de la Crotone de la sfârșitul lunii februarie, sunt câteva dintre subiectele cele mai dezbătute în 2023 în Italia.
S-ar putea spune însă că această criză, provocată de numărul extrem de ridicat de migranți care în acest an au debarcat în peninsula, aproape 155.000 de extracomunitari față de cei 103.000 de anul trecut și de 66.500 în 2021, a dus la o apropiere a guvernului de la Roma, condus de Giorgia Meloni, față de liderii de la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitând de două ori la un interval de șase-şapte săptămâni Lampedusa, pentru a vedea situația din centrul de primire de pe insulă.
Așa se explică de ce acordul din această iarnă dintre guvernul de la Roma și cel de la Tirana privind construirea a două centre de primire și găzduire a migranților în nordul Albaniei a fost acceptat de Bruxelles, deși inițial a fost criticat de Consiliul Europei, care consideră, printre altele, că lipsa de securitate juridică va submina probabil mecanismele cruciale de apărare a drepturilor omului și de răspundere pentru încălcarea lor.
Totuși, pe moment, parteneriatul a fost blocat de Parlamentul albanez, urmând ca abia anul viitor Curtea Constituțională să dea un verdict.
Contestațiile afirmă că acordul încalcă atât legea națională, cât și Constituția albaneză, precum și tratatele internaționale semnate de țară. Spre finalul lunii octombrie, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni și mai mulți dintre responsabilii cabinetului său s-au pronunțat în favoarea unei reforme constituționale prin care premierul să fie ales direct, în efortul de a pune capăt instabilității politice cronice a țării.
Potrivit propunerilor actuale de reformă, coalițiile vor fi chemate să se prezinte la alegeri cu candidați la postul de premier, pentru a încuraja astfel stabilitatea prin întărirea legăturii dintre guvern și alegători.
În orice caz, o eventuală schimbare a Constituției trebuie aprobată de două treimi dintre legislatorii ambelor camere ale Parlamentului, ceea ce este greu de imaginat, având în vedere divizările din politica italiană. În caz contrar, poate fi validată printr-un referendum.
În domeniul sportului, după o pauză de 33 de ani, Napoli a câștigat titlul în seria A de fotbal, în vreme ce Italia a obținut, prin jucătorul de tenis Jannik Sinner, Cupa Davis după 47 de ani de așteptare.
La Vatican, în schimb, Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani abia împliniți, a efectuat trei călătorii apostolice internaționale: în Congo și Sudanul de sud în ianuarie, în Portugalia în august și Mongolia și Marsilia în septembrie, în vreme ce la începutul lunii decembrie a fost nevoit să renunțe la participarea sa la summittul pe probleme climatice de la Dubai din cauza unei bronșite.
Cu toate acestea, în al zecelea an consecutiv, suveranul pontif a prezidat ceremoniile din aceste zile de Crăciun, urmând ca la 31 decembrie să prezideze la ora 17:00, în Bazilica San Pietro de la Vatican, rugăciunea Primelor Vespere ale Solemnității Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, însoțită de cântarea imnului Te Deum, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu în ultima zi a anului civil.