Migranții ar putea fi amprentați chiar și cu forța, în Italia
Guvernul de la Roma pregăteşte o lege care să-i permită, dacă este necesar, folosirea forţei pentru a preleva amprentele digitale migranţilor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Martie 2016, 10:30
Guvernul de la Roma pregăteşte o lege care să-i permită, dacă este necesar, folosirea forţei pentru a preleva amprentele digitale imigranţilor.
Sindicatele poliţiştilor se tem, însă, că ar putea fi acuzate de tratamente inumane. Numai ieri au fost aduşi în portul din Reggio Calabria aproximativ 600 de imigranţi salvaţi de pe Mediterana.
Chiar şi cu forţa, se vor lua amprentele digitale de la noii migranţi salvaţi în Mediterană şi aduşi pe teritoriul italian.
Este ceea ce prevede o nouă lege la care lucrează de câteva zile guvernul de la Roma.
Anunţul a fost făcut de ministrul de interne Angelino Alfano.
Această nouă măsură este necesară în special în gestionarea centrelor de identificare, de primire a refugiaţilor, acele hotspot-uri create de Uniunea Europeană pentru a rezolva unele posibile dificultăţi în situaţiile în care - explică ministrul Alfano - clandestinii refuză să fie amprentaţi şi luaţi în evidenţa Poliţiei.
În acele cazuri, forţele de ordine au nevoie de o normă pentru a putea să-i oblige pe clandestini, chiar şi cu forţa, să li se ia amprentele digitale.
Deşi încă proiectul de lege nu a fost aprobat, toate departamentele de poliţie şi carabinieri au fost înştiinţate deja de introducerea acestei măsuri.
Reacţiile sunt, însă, rezervate. Să foloseşti forţa împotriva imigranţilor ar putea fi o încălcare a drepturilor umane - consideră sindicaliştii poliţiştilor, care se tem că, după aceea, din cauza unor denunţuri şi a unor plângeri, ar avea de suferit angajaţii lor.
Este o iniţiativă care ar putea isca numeroase polemici şi critici; depinde, să, de felul în care va fi elaborată şi în ce context poate fi abordată această normă - consideră şi primul ministru Matteo Renzi, amintind că aceste centre de idnetificare au fost create de la sfârşitul anului trecut, însă nu s-a făcut nimic în privinţa redistribuirii refugiaţilor şi a repatrierii imigranţilor fără drept de azil politic.
Italia are deja trei centre de identificare în insulele Lampedusa şi Sicilia, la Pozzallo şi Trapani.
În curs, se are în vedere amenajarea şi deschiderea unui centru asemănător în nordul peninsulei, la Milano, acesta fiind destinat refugiaţilor aduşi din Balcani.
Totodată, autorităţile de la Roma se tem că, nu peste mult timp, şi regiunea Puglia ar putea fi afectată de mii de imigranţi veniţi pe Mediterană şi, prin urmare, un alt centru ar trebui gândit la Bari. În sudul Italieie navele de salvare continuă să aducă periodic noi imigranţi.
Numai în această dimineaţă, aproximtiv 600 de refugiaţi, recuperaţi de pe mare, au fost debarcaţi în portul Reggio Calabria şi transportaţi la Taranto. Pe navă se afla şi un cadavru.