Micşorarea datoriei, "prioritară pentru guvernul de la Madrid"
Noul premier al Spaniei, Mariano Rajoy, a anunţat că va cere ca excedentele fondurilor structurale şi de coeziune să fie destinate unor programe de creare de locuri de muncă.
Articol de Mălina Andronescu, 27 Ianuarie 2012, 08:19
Noul premier de la Madrid, Mariano Rajoy, a fost joi în prima sa vizită oficială la Berlin de la preluarea mandatului.
Discuţiile cu cancelarul german au vizat măsurile de depăşire a crizei din zona euro, iar Angela Merkel şi-a exprimat "respectul extraordinar pentru programul de reforme din Spania".
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a prezentat în cadrul întrevederii cu Angela Merkel planul de măsuri pe care guvernul său l-a elaborat în vederea micşorării datoriei suverane a Spaniei şi depăşirii deficitului bugetar.
Mariano Rajoy a dat asigurări că, în pofida prognozelor nefavorabile privind pericolul unei recesiuni, prin măsurile de austeritate prevăzute, deficitul bugetar al Spaniei nu va depăşi anul acesta 4,4%, după ce anul trecut, potrivit estimărilor, acest deficit a depăşit 8% din produsul intern brut, cu mult peste nivelul de 3%, prevăzut în Tratatul de la Maastricht.
Totodată, Mariano Rajoy a anunţat că va prezenta liderilor europeni o serie de propuneri pentru stimularea creşterii economice, printre altele, aceea ca fondurile europene nealocate să fie redirecţionate către programe de promovare a ocupării forţei de muncă.
Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat ieri sprijinul pentru această idee, potrivit căreia banii din fondurile europene structurale sau sociale, care nu sunt cheltuiţi, să nu mai fie vărsaţi înapoi către bugetele naţionale, ci redirecţionaţi, de pildă, către întreprinderile mici şi mijlocii în scopul creării de noi locuri de muncă.
Totodată, Angela Merkel s-a folosit de ocazie pentru a respinge criticile care i se aduc cum că promovează într-o măsură prea mare austeritatea bugetară ca soluţie pentru ieşirea din criză în dauna creşterii economice.
Cancelarul Germaniei apără măsurile de austeritate
Cancelarul Germaniei a declarat că "nimeni nu spune că măsurile de austeritate sunt suficiente, însă soluţia nu este să facem mereu noi datorii. Nivelul exagerat al datoriilor ne-a împins în vizorul pieţelor financiare, iar dacă nu vom reuşi să creăm locuri de muncă pentru tineret fără a face, în acelaşi timp, noi datorii, atunci nu vom recâştiga încrederea pierdută.
Dacă în ceea ce priveşte programul de austeritate al guvernului spaniol Merkel nu a avut decât cuvinte de laudă, în schimb, între Berlin şi Madrid şi nu numai, există divergenţe de opinie în ceea ce priveşte volumul mecanismului european de stabilitate.
Premierul Mariano Rajoy s-a pronunţat nu mai departe decât ieri pentru un mecanism de stabilitate cât mai cuprinzător, în timp ce Angela Merkel a respins până acum categoric solicitările venite inclusiv din partea Băncii Centrale Europene şi a Fondului Monetar Internaţional de a mări capacitatea mecanismului peste cei 500 de miliarde de euro, prevăzuţi la ora actuală.
În conferinţa de presă Angela Merkel şi Mariano Rajoy au evitat să abordeze această temă, premierul spaniol menţionând doar că nu este vorba de 100 de miliarde de euro în plus sau în minus, ci că important este ca acest mecanism să fie pus în funcţiune în mod eficient.