Mesajul lui Putin, "semnal pentru dezamorsarea crizei" ucrainene
Comentatorii politici susţin că decizia preşedintelui Rusiei de a retrage soldaţii şi declaraţia sa că nu este necesară prezenţa acestora în Ucraina reprezintă un semn de relaxare.
04 Martie 2014, 19:05
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat azi că ţara sa îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele pentru a-i apăra pe ruşii care trăiesc în Ucraina; în ultimă instanţă, chiar şi prin intervenţie militară.
În prima sa conferinţă de presă pe tema situaţiei din ţara vecină, preşedintele rus a mai spus că eventualele sancţiuni occidentale vor fi contraproductive.
Declaraţiile sale sunt considerate un mesaj de forţă, în faţa criticilor internaţionale, în special ale SUA, după ce trupe proruse au preluat controlul în peninsula Crimeea.
Casa Albă a acuzat Moscova de încălcarea dreptului internaţional şi ia în considerare modalităţi de penalizare economică a Rusiei.
Cel mai interesant este că până acum nu există nicio reacţie oficială din partea autorităţilor, noilor autorităţi de la Kiev, la discursul liderului de la Kremlin, care a spus de altfel că aceste autorităţi sunt parţial legitime, întrucât transferul de putere la Kiev, în opinia lui Putin, a fost o lovitură de stat anticonstituţională, cu folosirea forţei.
Şi, pentru Rusia, Ianukovici rămâne în continuare preşedintele legitim întrucât demisia sa nu a fost în conformitate cu normele constituţionale ucrainene, deşi Putin a recunoscut că Ianukovici nu mai are nicio putere şi chiar a dat de înţeles că opinia lui personală, faţă de fostul lider ucrainean, este foarte proastă.
Putin a refuzat să descrie ce sentimente are faţă de acesta.
Semnal pentru dezamorsarea crizei
Pe de altă parte, o serie de comentatori ruşi pun accentul pe declaraţia lui Putin, cu privire la faptul că în acest moment nu este necesară introducerea trupelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei şi că Rusia nu are intenţia de a anexa Crimeea.
Pentru aceşti comentatori, este vorba despre un semnal în favoarea dezamorsării crizei, mai ales că asemenea semnale foarte contradictorii vin cumva şi din Crimeea, unde se pare că situaţia s-a mai calmat, deşi opoziţia, această confruntare surdă între militarii ruşi şi ucraineni în faţa unităţilor militare a continuat pe tot parcursul zilei de astăzi.
Ultimele informaţii de la Marina ucraineană, Flota ucraineană care spune că rămâne în continuare blocată de către navele ruse, iar efectivul Diviziei de nave de suprafaţă din Ucraina a fost, de fapt, singurul care a reacţionat la discursul, la conferinţa de presă a lui Putin, acuzându-l pe liderul rus de dezinformare în legătură cu, pe de o parte, cu prezenţa militarilor ruşi, Putin spunând că nu au existat militari ruşi care să blocheze aceste unităţi şi în al doilea rând, a dezminţit faptul că opt militari ucraineni au trecut de partea autorităţilor.
Autorităţi europene şi americane, la Kiev
La Kiev sunt experţi ai FMI, ai Comisiei Europene, secretarul de stat american, Kerry.
Conform declaraţiilor oficialilor ucraineni, ale premierului Iaţeniuk, situaţia este foarte gravă.
Ucraina nu are bani să îşi plătească datoriile, mai ales în condiţiile în care, azi, Gazpromul a declarat că va anula acea reducere substanţială de preţ, acordată pe vremea lui Ianukovici, pentru că Ucraina nu şi-a plătit datoriile şi nici cele foste, nici cele curente, ceea ce ar însemna într-adevăr o majorare substanţială pentru economia ucraineană, însă, de fapt, vizita secretarului de stat american, John Kerry, care continuă la această oră, are două scopuri: primul, să confirme sprijinul politic al SUA pentru Ucraina, pentru autorităţile ucrainene şi independenţa şi integritatea teritorială a acesteia şi, în al doilea rând, să discute posibilitatea unei asistenţe financiare americane.
Chiar astăzi, Casa Albă a anunţat că este gata să disponibilizeze 1 miliard de dolari, pentru a stabiliza economia ucraineană, un contrabalans din partea americanilor, la mesajul preşedintelui Rusiei, de astăzi.