Mesaje de condoleanţe după accidentul preşedintelui Iranului
Liderii din India, Pakistan şi Venezuela au fost printre primii care au trimis mesaje.
Articol de Cristian Bâcâin, 20 Mai 2024, 10:20
Liderii din India, Pakistan şi Venezuela au fost printre primii care au trimis mesaje de regret după ce moartea preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi a fost confirmată de presa de stat de la Teheran.
Preşedintele iranian şi ministrul de externe şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter de ieri. Echipele de salvare au descoperit epava după căutări dificile într-o zonă muntoasă şi au anunţat că nu există supravieţuitori.
Potrivit Constituţiei iraniene conducerea ţării va fi asigurată de vicepreşedinte şi de şefii Parlamentului până la organizarea de noi alegeri, în termen de 50 de zile.
Ebrahim Raisi a devenit preşedinte în 2021 şi a făcut parte din linia dură a clerului iranian. Născut în 1960 la Mashhad, al doilea oraş ca mărime al Iranului şi unul din locurile sfinte ale musulmanilor şiiţi, Ebrahim Raisi şi-a urmat tatăl pe calea religioasă, iar ca student la seminar a luat parte la Revoluţia Islamică din 1979 care l-a alungat de la putere pe ultimul monarh iranian, susţinut de Occident.
După revoluţie, a devenit protejatul ayatollahului Khamenei şi s-a alăturat ca procuror sistemului judiciar, pe care l-a condus din 2019.
În anii '80, când Ali Khamenei era preşedintele ţării, Raisi a făcut parte din tribunalele secrete care au rejudecat mii de deţinuţi politici şi i-au condamnat la pedeapsa capitală.
Apărătorii drepturilor omului estimează că 5.000 de opozanţi iranieni au fost executaţi şi aruncaţi în gropi comune.
De altfel, fostul preşedinte american, Donald Trump a impus sancţiuni împotriva lui din cauza încălcării drepturilor omului.
Ebrahim Raisi a devenit preşedinte la a doua încercare, după ce instanţele religioase i-au descalificat pe cei mai importanţi candidaţi moderaţi şi reformatori.
Mulţi iranieni s-au abţinut, astfel, de la vot, iar victoria sa zdrobitoare a venit pe fondul celei mai scăzute rate de participare la urne de la Revoluţia Islamică.
Cei aproape trei ani de mandat ai lui Raisi au fost dominaţi de proteste antiguvernamentale masive şi de războiul din umbra cu Israelul, care a dus la primul atac direct al Iranului asupra teritoriului israelian.