Merkel, Hollande și Junker - discuții despre întărirea zonei euro
Întâlnirea tripartită are loc după turneul premierului britanic în state UE, el încercând să obţină, în principal, modificarea tratatelor Uniunii.
01 Iunie 2015, 09:58
Preşedintele francez, Francois Hollande, se întâlneşte mâine la Bruxelles cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.
Discuţiile au în vedere atât posibilităţile de întărire a zonei euro, cât şi găsirea unui răspuns la solicitările premierului britanic, David Cameron de revizuire a modului de funcţionare a UE.
Preşedintele francez, Francois Hollande, este aşteptat mâine la Berlin unde cancelarul Angela Merkel a organizat o întâlnire în trei cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, pentru a discuta despre întărirea zonei euro.
Întâlnirea tripartită are loc după turneul premierului britanic, David Cameron, în UE, cu escale importante la Paris şi la Berlin unde el a încercat să obţină concesii de la partenerii săi în principal modificarea tratatelor europene şi a anumitor reguli de funcţionare a UE în vederea referendumului pe care s-a angajat să îl organizeze până în anul 2017 cu privire la menţinerea Marii Britanii în sânul celor 28.
Într-un document elaborat în comun de Franţa şi Germania şi trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, i se propune zonei euro să se doteze cu un program de acţiune în patru domenii în cadrul tratatelor actuale.
Este vorba despre politica economică, elaborarea unor criterii de convergenţă în domeniile economic, fiscal şi social, stabilitatea financiară şi investiţiile, precum şi guvernanţa Uniunii Monetare.
S-ar puitea spune că programul de acţiune nu priveşte Marea Britanie care nu este în zona euro şi nici nu are de gând să facă vreun pas în această direcţie, dar realitatea este alta.
Franţa şi Germania arată prin acest document că doresc colaborarea Comisiei Europene să facă paşi pe calea integrării continentului.
Acest lucru exclude în orice caz o modificare a tratatelor în sensul dorit de David Cameron, acuzat nu numai că vrea să reducă domeniile de competenţă europeană în favoarea competenţelor naţionale britanice, dar şi că doreşte să beneficieze de piaţa comună europeană cu libera circulaţie a capitalului fără a se supune însă şi regulilor de integrare socială şi de liberă circulaţie a persoanelor în sânul UE.