Menţinerea limitei datoriei SUA, "periculoasă"
Păstrarea plafonului limită a datoriei SUA ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru economia americană şi cea globală, avertizează preşedintele Barack Obama.
02 Iunie 2011, 07:34
Într-o întâlnire la Casa Albă cu republicanii din Congres, preşedintele Obama a avertizat că a nu ridica limita legală a datoriei SUA va avea consecinţe dezastruoase pentru economia americană şi pentru cea globală.
Barack Obama s-a întânit cu Camera Reprezentanţilor după ce aceasta a votat împotriva propriului proiect de lege de a creşte potenţialul nivel limită al datoriei.
Votul a avut loc în primul rând pentru ca membrii Camerei să-şi facă şi mai vocale cererile privind tăieri masive ale cheltuielilor federale.
Liderii republicani din Camera Reprezentanţilor i-au cerut preşedintelui un plan detaliat în legătură cu reducerile bugetare de miliarde de dolari în schimbul agreării asupra capacităţii guvernului de a împrumuta peste limita atinsă deja de 1430 de miliarde de dolari.
Convorbirile faţă în faţă au avut loc cu două luni înaintea termenului limită, 2 august, la care eventuala incapacitate a guvernului de a împrumuta, depăşind nivelul legal actual, ar arunca America în incapacitatea de a-şi onora obligaţiile financiare, o situaţie fără precedent.
Deşi la o oră după reuniune purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a spus că întîlnirea a fost constructivă, se pare că nu a avut loc nici un progres concret, ambele părţi reafirmîndu-şi poziţiile.
"În viziunea noastră negocierile au făcut progrese şi rămânem încrezători într-un acord care va reduce în mod semnificativ deficitul" a spus domnul Carney.
Preşedintelui SUA i se reproşează lipsa unui plan de reducere a cheltuilelilor
Potrivit unui oficial al republicanilor, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner i-a reproşat preşedintelui că nu a venit cu un plan specific de reducere a cheltuielilor şi că un discurs nu înseamnă un plan.
Domnul Boehner se referea la un discurs din aprilie al preşedintelui Obama în care acesta vorbea la Universitatea George Washington despre un plan de reducere a deficitului cu 4000 de miliarde de dolari prin tăieri ale cheltuielilor şi creşteri ale taxelor.
Mărul vizibil al discordiei este analiza diferită a preşedintelui şi republicanilor în legătură cu programul de asistenţă medicală, Medicare, pentru persoanele de peste 65 de ani.
În vreme ce preşedintele doreşte continuarea lui în actuala formulă, republicanii vor să îl orienteze către piaţa privată.
"A creşte plafonul datoriei fără reduceri semnificative ale cheltuielilor şi fără reforme bugetare ar trimite un mesaj celor care crează locuri de muncă în America asupra faptului că nu luăm încă în serios să punem capăt apetitului pentru cheltuieli al Washingtonului", a arătat John Boehner.
"Dacă vorbim serios despre a crea locuri de muncă în America, trebuie să reducem incertitudinea…dacă este să creştem plafonul datoriei, reducerea cheltuielilor trebuie să depăşească ridicarea limitei datoriei. Altfel, ar costa locurile de muncă din ţara noastră.”
Teatru politic în Camera Reprezentanţilor
Întâlnirea preşedintelui Obama cu republicanii a avut loc a doua zi după ce în Camera Reprezentanţilor a avut loc un vot simbolic şi copleşitor împotriva propunerii republicanilor de a creşte plafonul datoriei.
Republicanii au vrut să dovedească faptul că o lege care să aprobe creşterea limitei datoriei fără a prevedea reduceri masive de cheltuieli, este moartă de la bun început.
Democraţii spun, în schimb, că votul a avut loc pentru a da ocazia republicanilor susţinuţi de tea party să voteze în faţa marilor televiziuni împotriva oricărei creşteri a autorităţii guvernului de a împrumuta printr-o măsură simplă, necomplicată de dificile taieri ale cheltuielilor în programe ca Medicare.
Între timp, secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, spune că în cazul în care nu va fi luată nici o măsură înaintea termenului de 2 august, guvernul ar putea intra în incapacitate de plată şi ar exista riscul ca economia americană să fie aruncată într-o altă recesiune sau chiar o depresiune economică.
Datoria guvernamentală a atins deja limita autorităţii de a împrumuta, de 1430 miliarde de dolari iar Departamentul Trezoreriei ia o serie de măsuri extraordinare de a-şi îndeplini obligaţiile financiare.
Analiştii spun că a avut loc un teatru politic ciudat în Camera Reprezentanţilor, în care republicanii au cerut respingerea propriului poiect de lege iar democraţii – care nu demult doreau un asemenea vot pentru a ridica plafonul datoriei fără a ataşa măsurii prevederi de reduceri ale cheltuielilor, i-au acuzat pe republicani că au supus proiectul de lege votului, ştiind că înfrîngerea certă a măsurii va tensiona pieţele financiare.
Nu întâmplător, majoritatea republicană a programat votul de marţi după ce Bursa din New York s-a închis iar în zilele precedente votului a telefonat directorilor executivi de pe Wall Street pentru a-i asigura că votul este doar un spectacol pentru a-i demonstra preşedintelui Obama că trebuie să facă concesii.
Jocul este, însă, cu adevărat periculos pentru că experţii spun că mulţi dintre noii republicani veniţi în Camera Reprezentanţilor cu sprijinul masiv al mişcării conservatoare de masă Tea Party se află la primul an de mandat şi nu au experienţa necesară de a controla asemenea situaţii limită.