Membrii Eurogrup discută acordarea unei noi tranşe pentru Grecia
Creditorii trebuie să găsească un consens privind traiectoria datoriei greceşti. Miniştrii de finanţe europeni decid dacă acordă Greciei o nouă tranşă din împrumutul internaţional.
Articol de Laurenţiu Văduva, 26 Noiembrie 2012, 08:18
Miniştrii de finanţe din zona euro, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială se reunesc luni, din nou la Bruxelles pentru a decide dacă acordă sau nu Greciei o nouă tranşă din împrumutul internaţional fără de care această ţară ar intra în curând în faliment.
Este a treia astfel de reuniune în decurs de numai două săptămâni şi, deşi toată lumea vorbeşte de un punct de vedere comun, există încă foarte multe dezacorduri.
Sunt în total peste 44 de miliarde de euro promise Greciei de creditorii internaţionali în schimbul programului dur de austeritate pe care Atena şi l-a asumat.
Toţi creditorii acceptaseră să prelungească cu încă doi ani termenul până la care Grecia trebuie să-şi echilibreze bugetul.
Adică 2016 în loc de 2014.
Consens privind traiectoria datoriei greceşti
Creditorii trebuie să găsească acum un consens cu privire la traiectoria datoriei greceşti.
Şi aici a apărut dezacordul: FMI pune condiţia ca Grecia să-şi reducă datoria la 120% din PIB în anul 2020, în timp ce şeful Eurogrupului, Jean Claude Juncker, vrea ca acest termen limită să fie 2022.
Soluţia cea mai simplă ar fi ştergerea unei noi părţi a datoriei Greciei, aşa cum s-a mai întâmplat deja la începutul anului.
FMI presează Banca Centrală Europeană să accepte această ştergere, dar BCE se opune, la fel şi Germania.
Potrivit France Presse, zona euro ar fi ajuns sâmbătă la un acord de principiu pentru ştergerea unei părţi din datoria Greciei folosind Fondul European de Stabilitate Financiară.
Rămâne de văzut însă dacă FMI va fi de acord cu această soluţie.
Sau va decide - aşa cum spun surse oficiale elene - să permită Greciei ca în 2020 să aibă o datorie de 124 în loc de 120% din PIB.