Membrii ai Consiliului de Securitate cer sancţionarea Siriei
Marea Britanie şi Franţa au introdus un proiect de rezoluţie de condamnare a regimului sirian. Statele Unite şi-au anunţat sprijinul faţă de această măsură.
09 Iunie 2011, 07:52
Departamentul de Stat a declarat înainte ca reuniunea Consiliului de Securitate cerută de Marea Britanie şi Franţa să înceapă la New York că Statele Unite susţin total adoptarea unei rezoluţii de condamnare a regimului sirian al-Assad .
"Pledăm şi încercăm să-i convingem şi pe alţii în Consiliul de Securitate să facă acelaşi lucru.
"Credem că o asemenea rezoluţie va pune mai multă presiune asupra regimului Assad şi va avansa eforturile comunităţii internaţionale de a pune capăt brutalelor represiuni împotriva poporului sirian", a spus purtătorul de cuvânt Mark Toner.
Ambasadorul Marii Britanii, Sir Mark Lyal Grant, a declarat la Naţiunile Unite în New York că toţi cei patru membrii ai Uniunii Europene din Consiliul de Securitate au introdus un proiect de rezoluţie revizuit care să se adreseze situaţiei din Siria.
"Situaţia este foarte serioasă şi se deteriorează. Este clar că abuzurile împotriva drepturilor omului, violenţa regimului sirian împotriva propriului popor sunt în creştere.
"Proiectul de rezoluţie cere încetarea imediată a violenţei şi condamnă abuzurile sistematice ale drepturilor omului. Credem că lumea nu trebuie să tacă."
Ambasadorul britanic a declarat că speră într-un vot în următoarele câteva zile, iar cel francez, Gerard Araud, a cerut şi el încetarea imediată a represiunilor.
"Îngrijorarea noastră este că ţara ar putea aluneca într-un război civil. Consiliul de Securitate trebuie să acţioneze."
O tentativă europeană similară a eşuat luna trecută, când Rusia, China şi India au spus clar că se opun unei asemenea rezoluţii.
Diplomaţi de la Naţiunile Unite cred că Rusia se va opune actualului proiect de rezoluţie.
"Vom vedea ce va face Rusia", a spus ministrul de franceze Alain Juppe, luni, la Washington.
"Dacă va apela le dreptul de veto, îşi va asuma responsabilitatea. Poate că dacă va vedea că există 11 voturi în favoarea rezoluţiei, se va răzgândi. Aşa că este un risc pe care suntem gata să ni-l asumăm", a conchis Alain Juppe.