Medicii din Europa de Est "preferă Occidentul"
Tot mai mulţi medici din Europa de Est pleacă în Occident, în căutarea unor condiţii de muncă mai bune şi a unui salariu mai mare, potrivit France Presse.
Articol de Mihaela Mihai, 24 Martie 2011, 13:36
Comentariul agenţiei France Presse începe cu mărturia unui chirurg de 50 de ani din Ungaria, care poveşte că la el în ţară nu-şi mai poate face meseria corespunzător, aşa că alege să plece în Germania.
Nu este singurul în această ipostază: numai anul trecut, peste 1.100 de medici ungari au cerut autorităţilor de la Budapesta certificatul necesar pentru a putea munci în afară.
În procente, acest lucru înseamnă o creştere cu 25% faţă de 2009 a numărului de medici care aleg calea exilului.
Sunt preferate ţări precum Marea Britanie, Suedia sau Germania.
Aceeaşi situaţie şi în România - constată France Presse -, unde numărul medicilor care vor să plece este şi mai mare, de aproape 2.800 pe an.
În Bulgaria vecină, infirmierele sunt cele care pleacă, cu un ritm de 1.200 pe an, astfel că în 2009, la aproximativ 28.000 de medici mai erau doar 32.000 de infirmiere - jumătate faţă de numărul necesar pentru ca sistemul să funcţioneze bine.
Nici în Cehia situaţia nu este mai bună: 3.800 de medici, din 20.000 din sectorul public, îşi depuseseră în decembrie demisia, nemulţumiţi de salariile mici.
Guvernul a cedat în faţa acestor presiuni şi a promis o creştere în etape a veniturilor.
France Presse îşi încheie comentariul cu exemplul Poloniei, ţară care a reuşit să reducă exodul medicilor prin acordarea de bonusuri şi investiţii permanente în formarea lor profesională.