Medicii britanici, rugaţi să identifice "persoane vulnerabile"
Medicii ar putea deveni colaboratorii serviciilor de securitate pentru descoperirea posibililor terorişti. Strategia de combatere a terorismului le dă voie ca în cazuri speciale să încalce pactul de confidenţialitate cu pacienţii.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 07 Iunie 2011, 15:04
Noua strategie a guvernului Cameron de combatere a terorismului care va fi anunţată marţi le va da dreptul doctorilor să încalce pactul de confidenţialitate cu pacienţii, atunci când există suspiciuni că aceştia ar putea dezvolta comportamente extremiste.
Dacă o parte a medicilor sprijină această iniţiativă cei mai mulţi spun că măsura este ea însăşi una extremă şi ar putea duce la deteriorarea relaţiilor pe care le au cu pacienţii.
Potrivit noii strategii de combatere a terorismului, medicii vor fi rugaţi să identifice persoanele care sunt vulnerabile şi ar putea fi atrase în organizaţiile extremiste.
În numele interesului public, doctorilor li se va permite să încalce pactul de confidenţialitate pe care îl au cu pacienţii şi li se va cere să raporteze imediat dacă au suspiciuni în privinţa comportamentului acestora.
Chiar dacă nu există dovezi clare că o persoană intenţionează să detoneze o bombă, spre exemplu, medicii vor fi obligaţi să informeze serviciile de securitate, chiar dacă au doar o vagă bănuială că acest lucru s-ar putea întâmpla.
Autorităţile nu au precizat însă ce presupune în viziunea lor un comportament care dă de bănuit, dar au respins acuzaţiile potrivit cărora, prin această măsură ar intenţiona să-i transforme pe medici în spioni care să supravegheze comunitatea musulmană din Marea Britanie.
Doctorii consideră măsura exagerată
Deşi conducerea Asociaţiei Medicale Britanice a anunţat că se va supune acestor noi reguli, doctorii au criticat măsura consdierând-o exagerată.
Ei spun că rolul lor este acela de a trata persoanele care vin la spital pentru bolile pe care le au în acest moment şi nu să facă previziuni despre cum acestea se vor comporta pe viitor.
O astfel de măsură care presupune încălcarea confidenţialităţii, au mai spus medicii, va transforma relaţia cu pacienţii într-una a suspiciunilor, aceştia nemaifiind dispuşi să discute deschis cu doctorii de teamă că ar putea fi incluşi pe lista suspecţilor de terorism.
O altă prevedere a noii strategii de combatere a terorismului vizează universităţile britanice, conducerile mai multor instituţii de învăţământ fiind criticate pentru lipsa de iniţiativă de care au dat dovadă în eradicarea extremismului din campusuri.
Ministerul de Interne a identificat circa 40 de universităţi unde există riscul ca studenţii să fie atraşi în organizaţii extremiste şi intenţionează să taie fondurile pentru organizaţiile care trebuiau să prevină răspândirea acestei ideologii, dar care s-au dovedit inficiente.