Medicii britanici, îngrijoraţi din cauza consumului de alcool
Până în 2030, aproximativ 250 de mii de britanici ar putea muri din cauza bolilor provocate de alcool, susţin medicii. Ca urmare a acestor informaţii, autorităţile ar putea însăpri legislaţia în domeniul alcoolului.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 22 Februarie 2011, 13:51
Legislaţia permisivă în domeniul alcoolului ar putea face zeci de mii de victime în rândurile consumatorilor din Marea Britanie.
Medicii avertizează că în Anglia şi Ţara Galilor circa 250 de mii de persoane şi-ar putea pierde viaţa până în 2030 din cauza bolilor provocate de alcool.
Printre măsurile propuse pentru combaterea acestui fenomen se numără stabilirea unui preţ minim de 50 de penny pentru fiecare doză de bere.
Ministerul Sănătaţii a anunţat că a luat deja măsuri dure pentru limitarea numărului de consumatori, în timp ce companiile din industria alcoolului susţin că şi-au respectat angajamentele luate.
Scenarii sumbre privind consumul de alcool
Medicii britanici au întocmit patru scenarii pe baza cărora au estimat numărul posibilelor îmbolnăviri.
Cel mai optimist caz este cel în care Marea Britanie va lua exemplul Franţei din anii '60 şi va impune restricţii dure pe piaţă.
Dacă acest lucru se va întâmpla, Marea Britanie ar putea reduce cu o treime numărul deceselor cauzate de alcool.
În schimb, dacă nu se va lua nicio măsură, specialiştii estimează că în următorii 20 de ani, 250 de mii de persoane ar putea muri ca urmare a bolilor de ficat, în special.
"Alcoolul este un drog", a declarat profesorul Sir Ian Gilmore pentru BBC.
"Un drog legal, dar există peste 1,5 milioane de dependenţi. Considerăm că, aşa cum şi în alte domenii, precum fumatul, s-au luat măsuri dure şi în această situaţie e nevoie de reguli stricte care să vizeze în primul rând preţul", susţine acesta.
Companiile producătoare de alcool sunt însă de părere că cifrele prezentate de medici au doar scopul de a-i înspăimânta pe britanici, inclusiv pe cei care consumă alcool în cantităţi moderate şi consideră că o majorare a taxelor nu ar fi benefică pentru economie din moment ce industria plăteşte deja printre cele mai mari taxe din Europa.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va lua măsuri dure, inclusiv de a nu mai permite supermarketurilor să vândă alcool la preţuri reduse şi intenţionează să introducă un sistem mai strict de acordare a licenţelor.