Măsurile de reduceri bugetare din Italia, "nemodificabile"
Premierul Silvio Berlusconi a declarat că nu va face nicio concesie în privinţa reducerilor bugetare din administraţia locală.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Iulie 2010, 09:36
Niciun pas înapoi din partea guvernului faţă de planul de austeritate nu s-a făcut, vineri, în cadrul întâlnirii dintre premierul Silvio Berlusconi şi cei 20 de reprezentanţi ai regiunilor italiene.
Guvernul, aşa cum anunţase, nu va acorda niciun fel de modificare în privinţa reducerii bugetelor din administraţia locală.
"Banii din planul de austeritate erau, sunt şi vor fi intangibili", susţine în continuare premierul Silvio Berlusconi.
Potrivit noilor măsuri, angajările în sectorul public vor fi limitate la doar 20% din posturile ce vor deveni vacante în următorii trei ani.
Salariile guvernanţilor şi cele ale funcţionarilor cu venituri mari vor fi reduse.
De asemenea, autorităţile regionale şi municipale vor primi per total un buget cu două miliarde mai mic în 2011 faţă de 2010, iar în 2013, un buget redus cu 3,8 miliarde de euro.
Guvernul italian intenţionează ca, prin aceste măsuri, să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2012, pragul acceptat, în principiu, de Uniunea Europeană.
Planul de austeritate trebuia aprobat vineri, însă neavând încă susţinerea opoziţiei, data dezbaterii s-a mutat pe 13 iulie.
Premierul Silvio Berlusconi a intervenit la una dintre televiziunile sale, Mediaset Uno, pentru a-şi ameninţa alianţa că se riscă alegeri anticipate, dacă nu va fi aprobat bugetul anticriză.
Contestaţii împotriva pachetului de măsuri există chiar şi în partidul premierului, PDL, din partea aripii Fini, nu numai din partea reprezentanţilor regiunilor sau a partidelor din opoziţie.
"Aprobarea măsurilor anticriză constituie un act de curaj" - a afirmat premierul Berlusconi, în cadrul intervenţiei televizate.
El a mai subliniat că va cere ambelor camere votul de încredere pentru întregul pachet de măsuri.
Silvio Berlusconi a adresat public un mesaj şi pentru colegul său de partid, preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini.
"Voi căuta să guvernez cu pasiune şi deterrminare, iar cine, în partid, nu este de acord, înseamnă că nu mai este pe aceeaşi lungime de undă cu alegătorii", a declarat premierul.
Discursul acestuia s-a încheiat cu menţiunea că sondajele de opinie îl plasează la un indice de popularitate de 63%, cel mai mare din Europa.
"Asta înseamnă că italienii moderaţi au înţeles linia mea şi sunt de acord cu ea", a subliniat Silvio Berlusconi, îngrijorat de eventualele alegeri anticipate.
Cum întâlnirea dintre premier şi guvernatori a avut loc exact în Ziua tăcerii - greva jurnaliştilor italieni, despre acest subiect nu s-a vorbit deloc vineri, jurnalele de informaţie existente axându-se doar pe ştirile externe.