Măsurile de austeritate cerute Greciei "nu sunt o pedeapsă, ci un ajutor"
FMI critică guvernele europene pentru acordul de împrumut oferit Greciei.
Articol de Radiojurnal, 15 Iulie 2015, 09:50
Realizator: Mihaela Mihai - Preşedintele Eurogrupului, ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, afirmă că măsurile de austeritate cerute Greciei nu sunt o pedeapsă, ci un ajutor pentru consolidarea economiei şi a poziţiei Greciei în Zona Euro.
Ministrul olandez a explicat că guvernul de la Atena a pierdut încrederea partenerilor europeni pentru că a făcut promisiuni pe care nu le putea îndeplini şi a îndemnat populaţia să voteze la referendum împotriva planului propus de creditori.
Corespondentul nostru la Amsterdam, Claudia Marcu relatează că ministrul olandez a respins acuzaţiile aduse Europei privind situaţia din Grecia.
Reporter: Ministrul olandez de finanţe Jeroen Dijsselbloem a atras atenţia că deficitul bugetar al Greciei era de 15%, cu mult înainte de declanşarea crizei economice şi financiare.
"Aud multe critici legate de acest acord, însă cred că măsurile sunt în beneficiul Greciei", a spus Jeroen Dijsselbloem.
"Sigur că politic, este un acord dificil pentru guvern şi pentru politicienii greci, dar am compasiune pentru poporul grec, nu şi pentru guvern.
"Cred că, numai prin reforme, societatea şi se pot pune pe picioare. Dacă am fi avut câte un referendum în celelalte 18 ţări din Zona Euro cu întrebarea "Mai dăm bani Greciei?", răspunsul negativ ar fi fost cu mult mai puternic decât 60% de la referendumul din Grecia.
"Cu alte cuvinte, în foarte multe ţări nu mai există înţelegere pentru Grecia", a spus Jeroen Dijsselbloem într-un interviu acordat televiziunii publice olandeze.
Realizator: Fondul Monetar Internaţional critică guvernele europene pentru acordul de împrumut oferit Greciei.
Potrivit unui studiu FMI, imensa datorie a Greciei are nevoie de concesii mult mai importante decât sunt pregătite să accepte ţările Zonei Euro.
Fondul susţine că europenii fie şterg o parte din această datorie, fie îi acordă Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani, pentru ca revenirea economiei elene să poată susţine rambursarea împrumuturilor.
FMI apreciază că, în caz contrar, Eurozona va trebui să alimenteze anual bugetul Greciei.