Măsuri sporite de securitate după moartea lui bin Laden
Experţii în securitate estimează că eliminarea şefului reţelei teroriste al-Qaeda poate declanşa replici ale unor grupări extremiste. Între regiunile cu risc, potrivit SUA, se numără Asia de Sud, Europa şi Orientul Mijlociu.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Mai 2011, 16:41
Eliminarea şefului reţelei teroriste al-Qaeda poate declanşa replici ale unor grupări extremiste, estimează experţii în securitate, dar a dus şi la schimbări de atitudine în relaţiile internaţionale, cu acuzaţii la adresa Pakistanului, ţară pe teritoriul căreia a fost localizat şi ucis Osama bin Laden.
Niciun protest marţi pe străzile din Pakistan, după anunţul uciderii liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, în timpul unui raid al armatei americane în oraşul Abbottabad, din apropierea Islamabadului.
În capitală, viaţa îşi urmează în mare parte cursul obişnuit, iar singurele locuri unde se simt cu adevărat măsurile sporite de securitate sunt misiunile diplomatice internaţionale.
"Traiul meu nu este afectat în niciun fel. Pentru mine nu există nicio diferenţă dacă bin Laden a fost sau nu ucis" - spune pentru Reuters un muncitor din oraşul Peshawar.
Pe plan politic lucrurile nu sunt tocmai liniştite, iar Pakistanul trebuie să răspundă numeroaselor întrebări critice, puse mai ales la Washington.
Pakistanul trebuie să ofere un răspuns la întrebarea dacă serviciile de informaţii pakistaneze au ştiut de existenţa liniştită pe care Osama bin Laden o ducea, probabil de mai mulţi ani, la doar câteva sute de metri de Academia Militară din Abbotabad, echivalentul local al celebrei şcoli militare americane West Point.
Osama bin Laden, "sprijinit în Pakistan"
Consilierul prezidenţial american pentru contraterorism, John Brennan, a declarat luni într-o conferinţă de presă, că nu este deloc credibil ca Osama bin Laden să nu fi avut ceva sprijin în Pakistan.
Voci critice ale administraţiei americane au acuzat de altfel de mai mult timp elemente ale securităţii pakistaneze că îl protejează pe liderul al-Qaeda, iar acum mai mulţi membri ai Congresului au cerut o revizuire a ajutorului de miliarde de dolari pe care Statele Unite îl acordă Pakistanului.
Într-un articol de opinie trimis marţi cotidianului american "Washington Post", liderul de la Islamabad, Asif Ali Zardari, a respins criticile potrivit cărora ţara sa ar fi eşuat în lupta împotriva terorismului.
El a mai spus că o cooperare de mai bine de zece ani cu Statele Unite a culminat cu depistarea şi uciderea lui Osama bin Laden, deşi în faza finală forţele pakistaneze de securitate nu au ştiut nimic şi nu au fost implicate în niciun fel în raidul trupelor speciale americane.
În opinia preşedintelui pakistanez, ţara sa este cea mai mare victimă a terorismului.
Deşi viaţa pare deocamdată liniştită în Pakistan, numeroase ţări occidentale şi-au avertizat cetăţenii asupra riscurilor la care se expun în această ţară, iar ambasada şi consulatele americane au fost închise până la noi ordine.
Moartea lui bin Laden "nu înseamnă sfârşitul terorismului"
Moartea lui bin Laden este considerată o victorie importantă, dar nu înseamnă nici pe departe sfârşitul reţelei al-Qaeda şi al terorismului, nici în Pakistan sau Afganistan şi nici în altă parte a lumii - spun mai multe voci.
Directorul CIA, Leon Panetta, care urmează să preia în vară conducerea Departamentului american al apărării, a spus că este foarte probabil faptul ca grupări extremiste să încerce să-l răzbune pe bin Laden.
În afara teritoriului american, "cea mai puternică reacţie este de aşteptat în Asia de Sud" - crede Departamentul american pentru securitate internă.
Atacurile ar putea, de asemenea, să vizeze şi alte zone, între care Europa, la iniţiativa grupărilor afiliate al-Qaeda sau a unor persoane individuale care apără principiile reţelei extremiste.
Alte regiuni cu risc ridicat sunt cele unde se află bastioane ale reţelei teroriste, ca Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est - adaugă Departamentul pentru securitate internă din SUA, înfiinţat după atentatele din 11 septembrie 2001.
Măsuri sporite de securitate în Republica Moldova
Potrivit reporterului Radio România, Lina Grâu, în Republica Moldova au fost instituite măsuri sporite de securitate în locurie publice, aeroport şi punctele vamale, în legătură cu uciderea lui Osama bin Laden.
Premierul Vlad Filat a semnat o dispoziţie prin care a fost sporită paza şi la misiunile diplomatice ce activează la Chişinău, în instituţiile publice şi în transportul public de pasageri, pentru a preveni eventuale atacuri ale reţelelor teroriste internaţionale pe teritoriul Republica Moldova.
Purtătorul de cuvând al guvernului, Igor Volniţchi a declarat pentru Radio România Actualităţi că măsurile de securitate sporite au fost luate ca măsură profilactică, având în vedere şi faptul că mai multe state occidentale au adoptat măsuri similare.
"Republica Moldova nu se confruntă cu un pericol direct de acţiuni teroriste, dar având în vedere ultimile evenimente internaţionale, atât uciderea lui Osama bin Laden, cât şi recentele atacuri teririste de la Moscova, autorităţile moldovene au decis să fie prudente pentru a nu admite eventuale atacuri teroriste", a declarat Igor Volniţchi.