Măsuri pentru catastrofa ecologică din largul coastei SUA
Preşedintele Barack Obama a declarat că va folosi toate resursele disponibile, apelând inclusiv la sprijinul armatei, pentru a reduce efectele negative ale masivei scurgeri de petrol din Golful Mexic.
30 Aprilie 2010, 08:03
Administraţia Obama a etichetat scurgerea masivă de petrol în Golful Mexic drept "un eveniment de semnificaţie naţională", ceea ce înseamnă că îi va permite să recurgă la resurse din întreaga ţară pentru contracararea acesteia.
Scurgerea a apărut după ce platforma petrolieră Deepwater Horizon a explodat şi s-a scufundat în Golful Mexic, săptămâna trecută.
"Administraţia mea va continua să folosească orice resursă disponibilă, inculzând, posibil, Departamentul Apărării, iar Departamentul de Interne a anunţat că va trimite echipe SWAT în Golf pentru a inspecta toate platformele petroliere", a declarat preşedintele Barack Obama.
Secretarul securităţii naţionale, Janet Napolitano, a precizat că decizia de a decreta "catastrofă naţională" va permite utilizarea de mijloace suplimentare, mai ales de depoluare, din toată ţara.
"Ne concentrăm asupra monitorizării foarte îndeaproape a eforturilor, în special asupra acelora de a reduce cât se poate riscurile ecologice în acea arie afectată de scurgerile de petrol", a declarat Janet Napolitano.
Operaţiunile de curăţare costă 6 milioane de dolari pe zi, estimându-se un cost total de un miliard de dolari .
Secretarul american al securităţii naţionale a asigurat că finanţarea operaţiunilor nu va fi asigurată de contribuabili.
"Asa cum preşedintele a afirmat clar, firma BP Exploration & Production este partea responsabilă pentru finanţarea operaţiunilor de răspuns şi pentru cele de curăţare a mediului", a declarat el.
Coastele Louisianei constituie un ecosistem unic în care sunt acum ameninţate mai mult de 400 de specii.
Ecologii sunt în mod special îngrijoraţi de vulnerabilitatea unei rare specii cum este pelicanul brun.
Pe lângă Louisiana, se află sub semnul riscului speciile din ariile de coastă ale statelor Mississippi, Alabama şi Florida.
Guvernatorul Louisianei,Bobby Jindal, a declarat stare de urgenţă, menţionând că zece refugii ale vieţii sălbatice se află direct în calea mareei negre.
Echipele de intervenţie construiesc în ritm alert un baraj uriaş care ar putea fi plasat desupra scurgerilor pentru a bloca petrolul care ar fi apoi pompat către suprafaţă, în nave container.
Au fost desfăşurate, de asemenea, operaţiuni de ardere controlată a uneia din cele mai masive părţi a petei de petrol, dar vânturile puternice anunţate pentru acest sfârşit de săptămână au determinat ca operaţiunile să fie amânate pe timp nedefinit.
Amiralul Mary Landry din Paza de Coastă, care coordonează răspunsul guvernului la dezastru, a avertizat că dacă nu se va reuşi controlarea mareei negre ea ar putea deveni una din cele mai grave catastrofe ecologice din istoria SUA .
Platforma Deepwater Horizon, proprietatea societăţii Transocean, s-a scufundat la 22 aprilie după o explozie şi un incendiu produse cu două zile mai devreme.
Ea conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea aproape 1,27 de milioane de litri pe zi. Unsprezece persoane sunt date dispărute.