Măsuri de austeritate şi în Germania
Cabinetul Angelei Merkel urmează să anunţe modalităţile prin care îşi propune să facă economii consistente în următorii ani.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 07 Iunie 2010, 14:53
După anunţarea în numeroase ţări europene a unor programe dure de austeritate bugetară, a venit rândul Germaniei să adopte măsuri similare.
Coaliţia de guvernare de la Berlin a decis într-o şedinţă specială economisirea mai multor miliarde de euro.
Potrivit presei germane, ar fi vorba de 51 de miliarde până în 2016, iar cel mai afectat va fi sectorul social.
Germania vrea să taie 10 miliarde de euro anual din cheltuielile publice pentru a putea respecta pactul de stabilitate european şi limita maximă de îndatorare stabilită de guvern pentru 2011.
Acest lucru ar putea fi realizat în primul rând prin economii făcute în administraţiile locale, respectiv prin dispariţia a 10 mii de locuri de muncă până în 2014 - informează Deutsche Presse Agentur.
De asemenea, bugetarii care şi vor păstra locurile de muncă trebuie să ia în calcul o reducere a veniturilor lunare cu aproximativ 2,5 procente.
Suma astfel economisită ar urma să se ridice la 800 de milioane de euro, iar "Der Spiegel" vorbeşte chiar despre 15 mii de disponibilizări în administraţia locală.
Vor fi scăzute cheltuielile în domeniul social şi cele de sprijinire a familiilor, vor fi desfiinţate subvenţiile şi scutirile de la impozitare.
Au fost deja deduse atât subvenţiile pentru cărbune, cât şi cele pentru stimularea agriculturii regionale.
Bugetul federal al Germaniei va fi suplimentat prin impunerea unei taxe pentru bănci şi a unui impozit special plătit de fabricile de energie nucleară.
Pe de altă parte, în Republica Federală nu vor fi majorate taxele.
Liberalii au anunţat că susţin fără rezerve reducerea cheltuielilor sociale.
Secretarul general al FTP, Christian Lindner, a propus chiar anularea acordării pe timp îndelungat a unei părţi a ajutorului de şomaj.
Christian Lindner a dezminţit acuzaţiile conform cărora liberalii ar distruge complet sistemul social german, declarând că în economie au fost anulate subvenţiile, iar în branşa financiară a fost majorată fiscalitatea, echilibrul fiind astfel potrivit.
Opoziţia şi mişcările sindicale de la Berlin au anunat deja că se opun acestor planuri şi ar putea urma proteste ale angajaţilor din sectorul public.