Maşini de lux furate în România, vândute în Spania
Cercetările în operaţiunea "Guajaras" au început în urmă cu un an iar primele arestări au fost rezultatul cooperării dintre Garda civilă spaniolă şi Poliţia română.
12 Martie 2010, 19:04
Traficul de maşini de lux şi traficul de droguri sunt specialităţile unei reţele internaţionale de infractori, compuse din români, spanioli, marocani şi nigerieni.
34 dintre ei au fost arestaţi şi aproape 100 de maşini recuperate, împreună cu 100.000 de euro şi 80 de kg de haşiş.
Între reţinuţi sunt opt români.
Cercetările în operaţiunea "Guajaras" au început în urmă cu un an iar primele arestări au fost rezultatul cooperării dintre Garda civilă spaniolă şi Poliţia română.
Cea mai mare operaţiune împotriva traficului de maşini de lux din Europa are o particularitate, spune subcomisarul Eliodor Tanislav, ataşat al Ministerului de Interne la Madrid, şi anume faptul că s-a descoperit că autoturismele provin din România fiind apoi înmatriculate în Spania.
“Spre deosebire de modul de operare obişnuit, când autoturismele erau furate din Occident şi apoi în mod fraudulos înmatriculate în Europa de Est, în această situaţie, autovehiculele provin din România şi sunt înmatriculate în mod fraudulos în Spania”.
Ataşatul Ministerului de Interne la Madrid a mai arătat că partea română a colaborat cu cea spaniolă în identificarea autoturismelor.
„Colaborarea a constat în identificarea autoturismelor care au fost efectiv furate din România, întrucât de cele mai multe ori partea vătămată era o firmă de leasing, care afla abia la două-trei luni de la înmatricularea frauduloasă a autovehiculului în Spania despre dispariţia acestuia”.
Autorii furturilor colaborau de multe ori cu aşa-zişii păgubiţi, care semnalau dispariţia maşinii când autoturismul era deja în Spania, cu identitatea schimbată şi pusă în vânzare prin firmele specializate, la un preţ bun în comparaţie cu valoarea reală.
Maşinile erau furate din România şi erau aduse până în Spania de persoane care lucrau ca şoferi, după care se întorceau acasă cu avionul şi aşteptau următoarea comandă.
Autoturismele au fost puse în vânzare la un dealer auto din Toledo.
Noua metodă a devenit profitabilă şi în traficul de maşini de lux unde erau implicate şi firme contabile spaniole care se ocupau de transferul proprietăţii maşinilor.
Şeful reţelei, spune Garda civilă spaniolă, este un român.