Marşuri contra violenţei în Italia
Marşuri în semn de protest faţă de violenţă şi terorism, la care au participat mii de italieni, au avut loc în urma atentatului de sâmbătă de la liceul din oraşul Brindisi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Mai 2012, 14:29
După atentantul de sâmbătă dimineaţa de la liceul Francesca Morvillo Falcone din oraşul Brindisi din sudul Italiei, localnicii au ieşit pe străzi în semn de protest faţă de acest act de violenţă.
Manifestanţii, în mare parte persoane tinere, aveau în mâini pancarte de tipul: ”Să oprim mafia!”, "Afară cu mafioţii din Parlament", ”Şcolile nu se ating!”, ”Omorâţi-ne pe toţi!”
Pe o scenă amplasată iniţial pentru a găzdui, la acest sfârşit de săptămână, "Caravana Libertăţii", o campanie de informare împotriva mafiei, au urcat sâmbătă seara atât autorităţi, cât şi reprezentanţi ai unor asociaţii ale tinerilor.
Preşedintele regiunii Puglia, Nichi Vendola a cerut dreptate, noul primar al localităţii, Mimmo Consales a propus ca mafiei să i se răspundă cu o floare pusă la fiecare fereastră, iar ministrul Educaţiei şi Invăţământului, Francesco Profumo, a amintit de numeroasele proiecte care au în vedere siguranţa în şcoli şi a recomandat ca elevii din Brindisi să reintre la cursuri chiar de luni.
Autorităţile locale au decis însă să declare duminică şi luni la Brindisi zile de doliu şi au dispus închiderea şcolilor pentru a permite tinerilor să participe la funeraliile Melissei Bassi, eleva de 16 ani decedată în atentat.
Marşuri în semn de protest faţă de violenţă şi terorism, la care au participat mii de italieni, au fost organizate de asemenea la Roma, Napoli, Milano şi Torino.
Atentatul de la Brindisi aminteşte de violenţele din anii 1992 şi 1993 împotriva judecătorilor antimafia Falcone şi Borsellino.
Atentatul de la Brindisi
Liceul Francesca Morvillo Falcone, ţinta atentatului de sâmbătă, se află în zona tribunalului din oraş iar anchetatorii presupun că ar fi vorba de o acţiune a mafiei calabrese.
Explozia de la Brindisi s-a produs la ora 7.45, ora la care copiii intrau în şcoală.
Potrivit anchetatorilor, bomba a constat în trei mici butelii de gaz legate între ele, ascunse în rucsacuri şi plasate pe gardul şcolii.
Obiectivul ţintei era chiar liceul iar în urma exploziei, Mellissei Bassi, o elevă de 16 ani, a murit şi alţi şapte elevi au fost răniţi, unul dintre ei aflându-se în stare gravă.