Marşul Vieţii, între Auschwitz şi Birkenau
La Marşul Vieţii din Polonia au luat parte în ultimii 27 de ani peste 200.000 de persoane care au mers pe jos de la Auschwitz la Birkenau.
16 Aprilie 2015, 19:44
În Polonia se desfăşoară azi, ca în fiecare an, Marşul Vieţii, între Auschwitz şi Birkenau, pentru comemorarea victiomelor nazismului.
Oranizatorii atrag atenţia asupra recrudescenţei antisemitismului în lume, în particular în Europa.
La Marşul Vieţii din Polonia au luat parte în ultimii 27 de ani peste 200.000 de persoane care au mers pe jos de la Auschwitz la Birkenau.
În fiecare an, acest marş este un omagiu pentru cei peste un milion de oameni, mare majoritate evrei, femei şi copii, asasinaţi în lagărul de exterminare nazist.
În acest an, programul comemorativ cuprinde 10.000 de elevi şi adulţi, evrei şi ne-evrei, din peste 40 de ţări.
Se comemorează de asemenea 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când trupele sovietice au eliberat lagărul de la Auschwitz.
Doar câteva mii mai erau în viaţă, explică dr Shmuel Rosenmann, care a fost preşedinte pentru acţiunea Marul Vieţii din Polonia.
Pentru majoritatea deţinuţilor a fost însă prea târziu. Auschwitz - Birkenau a fost cel mai mare loc de asasinare în masă.
Din 2016, România, la preşedinţia alianţei internaţioanle pentru memoria Holocaustului
Ceea ce se întâmplă astăzi în lume, în particular în Europa, demonstrează că încă nu s-a încheiat, a spus Rosenmann, în speranţa că lumea va învăţa.
Evenimentele legate de Marşul Vieţii se constituie într-un program educativ internaţional despre istoria Holocaustului; este şi un omagiu pentru curajul supravietuiţorilor de a-şi reconstitui viaţa în pofida amintirlor obsedante ale trecutului.
În Israel, ambasadoarea României, Andreea Păstârnac, a fost invitată într-o emisiune specială la televiziunea publică, unde a vorbit despre asumarea Holocaustului de către autorităţile române şi politica guvernamentală pentru păstrarea memoriei victimelor nazismului.
Din 2016, România preia preşedinţia alianţei internaţioanle pentru memoria Holocaustului, decizie luată prin consens de cele 31 de state membre în cadrul reuniunii plenare gâzduite de preşedinţia britanică a organizaţiei.