"Mark Rutte trece de la conducerea Olandei la conducerea NATO"
THE NEW YORK TIMES: Rutte, care a fost timp de aproape 14 ani premier al Olandei, a fost totodată și un dur critic al președintelui rus, Vladimir V. Putin, și un fervent susținător al Ucrainei.
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Iunie 2024, 22:25
Miercuri, Mark Rutte, multă vreme premier al Olandei, a fost numit oficial în funcția de secretar general al NATO, el fiind un lider cu experiență, totodată fervent susținător al Ucrainei și având reputația de a fi un pion conciliant în fruntea alianței, scrie The New York Times.
Rutte, în vârstă de 57 de ani, va prelua de la Jens Stoltenberg șefia organizației pe data de 1 octombrie – un moment dificil pentru NATO dat fiind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aflat totodată în toiul unei strânse curse pentru președinția americană, cursă care l-ar putea readuce la putere pe Donald J. Trump, care critică alianța.
Decizia, consfințită de ambasadorii NATO în cursul unei reuniuni a celor 32 de membri ai alianței, desfășurată la Bruxelles, îndepărtează o eventuală controversă care ar fi putut apărea cu ocazia viitoarei reuniuni a NATO, programată la Washington luna viitoare, și menită să marcheze cea de-a 75-a aniversare a organizației.
Rutte a spus că alegerea sa reprezintă o imensă onoare, subliniind că se așteaptă să-și preia rolul într-un „mod cât se poate de viguros”.
„Alianța este și va rămâne o piatră de hotar în privința securității noastre colective”, a scris el într-un mesaj pe portalul X. „Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu o tratez cu superficialitate”.
Președintele Biden și omologii acestuia din cadrul NATO vor saluta oficial venirea lui Rutte în mijlocul lor la o reuniune care va începe în ziua de 9 iulie.
De multă vreme preferat de Biden pentru această funcție, Rutte a fost premier al Olandei de patru ori, timp de aproape 14 ani, formând o serie de complicate coaliții prin discuții și prin compromisuri. Aceste calități îi vor fi de folos într-o alianță care activează prin consens și unde o țară poate bloca intențiile celorlalte.
Anterior, Rutte a respins cel puțin o dată cererea lui Biden de a ocupa conducerea NATO, el silind astfel alianța să prelungească mandatul lui Stoltenberg cu încă un an.
Acum, în calitate de premier interimar până la instalarea noului guvern olandez, Rutte este cunoscut drept un om sârguincios, dar și un șef amabil. Un om cu prestanță și fiu al unui comerciant de automobile, în ultimii 30 de ani, el a stat într-o locuință modestă, păstrând aceeași mobilă.
În fiecare vară, el închiriază aceeași casă împreună cu membrii familiei și, în fiecare an, petrece câteva zile la New York, cu un singur prieten, locuind la același hotel modest din Chinatown, după cum notează, în revista Foreign Policy, Caroline de Gruyter, corespondentă pentru Europa a ziarului olandez NRC Handelsblad.
Se știe totodată că el se deplasează la serviciu pe bicicletă – un obicei care, probabil, va trebui să se schimbe din cauză că noua sa funcție îi va cere să se supună unor drastice măsuri de securitate, indiferent unde ar merge. El va trebui totodată să renunțe și la cursul săptămânal de științe sociale, pe care l-a ținut ani de zile la un liceu din Haga.
Rutte va prelua conducerea NATO căznindu-se să găsească o cale prin care să asigure Ucraina de angajamentul pe termen lung al organizației într-o vreme când această țară se confruntă cu crescânde presiuni din partea Rusiei, după mai bine de doi ani de război.
Aliații se tem totodată de faptul că Trump, care s-a declarat ostil în mod deschis față de NATO și față de unii dintre liderii săi, și-ar putea adjudeca președinția, deși Rutte s-a înțeles bine cu Trump pe vremea când el se afla în funcție.
El a spus că americanii își vor alege noul președinte, după care a adăugat: „Nu sunt american, nu pot vota în SUA. Noi trebuie să conlucrăm cu oricine ar putea apăra pe pista de dans”.
Rutte a fost preferatul celor mai mari țări din cadrul NATO, dar avea nevoie de unanimitate. Mai exact, el a obținut funcția de secretar general săptămâna trecută, când a acceptat să medieze un compromis între Stoltenberg și premierul Ungariei, Viktor Orban.
Promovată de Orban, democrația neliberală din Ungaria a fost, timp de ani de zile, sursa unor tensiuni cu cei mai mulți dintre vechii lideri din UE, inclusiv cu Rutte.
Rutte l-a asigurat pe Orban, care este un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir V. Putin, și care crede că Ucraina ar trebui să negocieze un armistițiu cu Moscova, că niciun militar ungur nu va participa la vreo misiune NATO în sprijinul Ucrainei și nu vor fi folosite fonduri ungare în sprijinul acestei țări.
Ulterior, Slovacia, o altă țară sceptică, a acceptat să îl sprijine pe Rutte, iar ultimul obstacol a fost înlăturat din momentul când președintele României a renunțat la propria sa candidatură vizând șefia alianței.
Opinia lui Rutte în privința Kremlinului a fost grav influențată de doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines pe teritoriul Ucrainei, în 2014, când 196 de pasageri olandezi din totalul de 289 al avionului au murit în urma unui atac cu rachete rusești oferite forțelor separatiste de armata rusă.
În septembrie 2022, la șapte luni după invazia Rusiei în Ucraina, Rutte, aflat la ONU, a făcut despre Putin următoarea declarație: „El nu se va limita la Ucraina dacă nu-l vom opri acum. Acest război depășește Ucraina. Se pune problema menținerii statului de drept la nivel internațional”.
El a spus despre Putin că e un „om cu suflet rece, brutal și nemilos”.
Sub conducerea lui Rutte, Olanda și-a sporit cheltuielile militare depășind 2% din PIB – procentul pretins membrilor NATO – și a oferit Kievului avioane de război de tip F-16, artilerie, drone și muniție, sporindu-și totodată investițiile în propria armată.
Poreclit în Olanda ‚Marca Teflon’, din cauza capacității sale de a ajunge la un compromis și de a depăși greutățile, în noua sa funcție, el își va vedea calitățile puse la grea încercare, mai ales din cauză că funcția de secretar general al NATO înseamnă mai puțin conducerea unei mari și diverse alianțe și mai mult aceea de a o putea menține unită.
Articol de Steven Erlanger
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA.