Mark Rutte: Europa nu îşi permite să se decupleze de USA în domeniul apărării
Secretarul general NATO a îndemnat legiuitorii europeni la o colaborare mai strânsă cu Statele Unite în domeniul achiziţiilor militare.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Ianuarie 2025, 08:15
Europa nu îşi permite să se decupleze de Statele Unite în domeniul apărării, le-a spus luni eurodeputaţilor secretarul general al NATO, Mark Rutte. El a explicat că, fără Statele Unite, europenii ar trebui să crească de patru ori cheltuielile de apărare, iar securitatea militară ar fi atinsă abia în 10-15 ani. Mark Rutte a mai sugerat şi simplificarea procedurilor de achiziţie şi livrare de armament, după modelul Coreei de Sud. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu a urmărit declaraţiile.
Reporter: Secretarul general NATO, Mark Rutte, îndemna mai degrabă legiuitorii europeni să nu se gândească la autonomia blocului comunitar, ci să găsească anumite căi de colaborare mai strânsă cu Statele Unite pentru achiziţii militare şi să evite războiul declaraţiilor privind impunerea de taxe.
Mark Rutte: E foarte bine să ai un soi de NATO pe plan european, dar atunci statele europene trebuie să cheltuiască, în loc de două procente, circa opt-nouă procente din PIB. În acest moment, Statele Unite suportă circa 60% din toate cheltuielile NATO. Aşa că este o iluzie să crezi că poţi construi o apărare strict europeană în următorii 10-15 ani. De ce să ne deconectăm de la Statele Unite? Aş fi împotrivă.
Ceea ce propune Mark Rutte pentru creşterea ponderii industriei europene de armament pe piaţa globală este în primul rând creşterea contribuţiilor pentru apărare, în condiţiile în care 2% din PIB se dovedesc a fi mult prea puţin în condiţiile războiului din Ucraina.
Mark Rutte cerea europarlamentarilor să convingă guvernele şi populaţia de această nevoie de creştere a cheltuielilor pentru apărare şi e conştient că acest lucru va însemna tăieri de fonduri de la alte priorităţi. Dar, adăuga el, securitatea este cel mai important lucru pentru a păstra ceea ce democraţia europeană a realizat până acum.