Mark Rutte a dat asigurări că NATO va continua să crească supravegherea în zona Mării Negre
Mark Rutte spune că aliaţii se ţin de promisiunea de a livra anul acesta ajutor militar de 40 de miliarde de euro Ucrainei.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Octombrie 2024, 19:06
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, felicită România şi forţele aliate pentru reacţia rapidă faţă de incidentul de ieri, când o dronă suspectă a intrat 14 km în spaţiul aerian al ţării noastre, în zona Eforie. La finalul reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei, care a avut loc timp de două zile la Bruxelles, Mark Rutte a dat asigurări că NATO va continua să crească supravegherea în zonă şi că aliaţii plănuiesc noi investiţii în sisteme de apărare aeriană.
Discuţiile au fost dominate de situaţia din Ucraina. Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, rezumă cele două zile ale reuniunii.
Reporter - Mark Rutte spune că aliaţii se ţin de promisiunea de a livra anul acesta ajutor militar de 40 de miliarde de euro Ucrainei, iar cifrele arată cheltuieli de aproape 21 de miliarde pentru prima parte a lui 2024.
Volodimir Zelenski a prezentat planul pentru victoria Ucrainei, în care invitarea în NATO reprezintă primul şi cel mai important pas, însă este foarte clar că Alianţa nu îl va face până când războiul nu se va termina. Dar Mark Rutte spunea că NATO va sta lângă Ucraina pentru a câştiga.
Aliaţii au anunţat livrări noi către Ucraina, iar partenerii din zona Pacificului la fel. Un exemplu este Australia, care va trimite tancuri pentru Kiev.
Pe de altă parte, aliaţii cresc investiţiile şi în interiorul NATO, iar una din priorităţi este apărarea aeriană, mai ales în contextul războiului cu drone care violează spaţiul NATO, cum a fost şi cazul României.
Mark Rutte: Aliaţii au convenit ca apărarea aeriană şi antirachetă rămâne o prioritate a NATO. Acest lucru este cu atât mai important cu cât războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la multiple încălcări ale spaţiului aerian NATO, inclusiv ieri în România. Îmi exprim solidaritatea NATO faţă de România şi felicit autorităţile române şi Comandamentul European NATO de Apărare pentru răspunsul rapid şi eficient la acest incident. Aliaţii plănuiesc să achiziţioneze mii de sisteme de apărare aeriană şi de artilerie şi multe sute de avioane de luptă moderne, majoritatea F-35, de a cincea generaţie. Aliaţii cumpără, de asemenea, 1.000 de rachete Patriot pentru a-şi reumple stocurile.
China, Iranul şi Coreea de Nord au fost din nou acuzate că sprijină Rusia în acest război în diverse forme, însă aliaţii nu au putut confirma informaţiile Ucrainei conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis trupe Moscovei pentru a o sprijini.