Marina argentiniană: este posibil ca submarinul disparut sa fi explodat
Marina argentiniană: Este posibil ca submarinul cu 44 de membri ai echipajului la bord, dat dispărut săptămăna trecută, să fi explodat.
![Marina argentiniană: este posibil ca submarinul disparut sa fi explodat](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2017%2F11%2F23%2F103582%2F1667235727-c6d18a0d.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radu Dobriţoiu, 23 Noiembrie 2017, 20:17
Marina argentiniană apresupune că submarinul ARA San Juan care a fost dat dispărut săptămâna trecută, cu 44 de membri ai echipajului la bord, să fi explodat, dar a respins posibilitatea unui atac asupra navei, scrie în ediţia online Frankfurter Allgemeine.
Organizația Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, a înregistrat un eveniment scurt, violent, nenuclear și anormal, ''asemănător cu o explozie'', pe 15 noiembrie, când a dispărut submarinul.
Informația este confirmată de un institut american, ce a înregistrat de asemenea ''o anomalie hidro-acustică'' în apropiere de locul de unde submarinul a comunicat ultima dată cu Marina cu trei ore mai înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi. Acesta a localizat evenimentul în Golful San Jose, la 1.300 km sud de Buenos Aires.
Enrique Balbi a precizat că Marina nu are nici o informație despre cauzele evenimentului raportat, dar a respins posibilitatea unui atac. ''Nu avem nici o dovadă pentru a confirma aceasta'', a afirmat el.
Potrivit media argentiniene, s-ar putea ca explozia să fi fost provocată de un scurtcircuit la bateriile submarinului, pe care echipajul l-a raportat înainte de a fi dat dispărut.
Până în prezent, Marina argentiniană a evitat să facă vreo legătură între problema tehnică și dispariția submarinului ARA San Juan.
Nu se știe dacă eventuala explozie a avut loc în apropiere de suprafață sau mai în profunzime, adâncimea apei în zonă fiind de 3.000 circa de metri. ARA San Juan a putut să coboare până la o adâncime de 300 de metri.
Aproape 4.000 de persoane din 10 țări participă, cu vapoare și avioane, la operațiunile de căutare.