Marile puteri europene răspund apelului de mobilizare al Franţei
Germania şi Italia promit să sprijine cu tehnica de luptă intervenţiile militare, iar premierul britanic a cerut Parlamentului să susţină implicarea ţării în loviturile aeriene.
27 Noiembrie 2015, 06:06
Marile Puteri europene îşi oferă, chiar dacă nu la anvergură deplină, sprijinul pentru Franţa, după apelul preşedintelui François Hollande de a constitui o mare coaliţie pentru a combate terorismul Daesh, aşa-numitul Stat Islamic.
Germania şi Italia nu ajung până să promită implicare în atacurile propriu-zise sau cu atât mai puţin forţe terestre, dar angajează avioane de sprijin şi respectiv zboruri de recunoaştere.
Premierul britanic, David Cameron, a cerut Parlamentului să aprobe ca ţara să se implice în bombardarea poziţiilor teroriste în Siria, dar nu este prevăzut, deocamdată, un calendar al votului.
Preşedintele francez, François Hollande a plecat la Moscova, după ce, dimineaţă, s-a întâlnit cu premierul italian, Matteo Renzi, aseară cu cancelarul german Angela Merkel, marţi discutase la Washington cu preşedintele american, Barack Obama, iar luni îl avusese invitat la Paris pe premierul britanic, David Cameron.
Ficare dintre aceşti lideri sprijină într-o anumită măsură Franţa, iar Agentia France Presse comentează că fiecare îşi aduce contribuţia în funcţie de interesele sale.
Premierul britanic, David Cameron, ar vrea ca Aviaţia Britanică să execute lovituri aeriene împotriva grupării teroriste Statul Islamic şi în Siria, nu doar în Irak, unde este deja prezentă, pentru a-şi aduce o contribuţie concretă la solicitarea preşedintelui francez.
În faţa unui parlament reticent, David Cameron a declarat astăzi că Marea Britanie nu poate să-şi încredinţeze securitatea aliaţilor, ci, pe de altă parte, trebuie să fie alături de Franţa.
Potrivit BBC, premierul britanic a cerut sprijinul Parlamentului şi a justificat lansarea unor lovituri aeriene în Siria, spunând că o acţiune rapidă acum va face Marea Britanie mai sigură.
"În ultimele 12 luni, poliţia şi serviciile de securitate au făcut să eşueze nu mai puţin de şapte tentative de atentat pe teritoriul Marii Britanii, fiecare dintre ele fiind legată de gruparea Statul Islamic sau inspirată de propaganda acesteia. Deci, nu am nicio îndoială că este în interesul naţional să luăm măsuri pentru a-i opri pe terorişti şi a-i opri înseamnă să acţionăm în Siria pentru că la Racca este fievul lor", a spus David Cameron.
Un vot în Parlamentul de la Londra pentru această propunere a primului ministru ar putea avea loc săptămâna viitoare.
Până la o ecizie, însă, premierul britanic a anunţat încă de luni că Marea Britanie pune la dispoziţia Franţei o bază aeriană din Cirpu, pentru a permite Parisului să execute lovituri împotriva poziţiilor grupării teroriste Statul Islamic în Siria, iar o fregată britanică va asigura apărarea antiaeriană pentru portavionul francez Charles de Gaulle, ale cărui avioane bombardează deja gruparea teroristă pe teritoriul sirian.
Premierul italian Matteo Renzi a confirmat angajamentul ţării sale pentru o strategie globală împotriva grupării teroriste Statul Islamic, dar a spus că Italia nu va participa la bombardamente şi cu atât mai puţin la eventuale operaţiuni terestre, însă ar putea participa la zboruri de recunoaştere.
Danemarca doreşte să se alăture Franţei la loviturile aeriene din Siria, însă avioanele sale nu vor putea participa înainte de vara sau toamna viitoare.
Cea care a promis deja un ajutor substanţial Franţei în lupta împotriva jihadismului este Germania, care a anunţat că va triite 650 de soldaţi în Mali pentru a înlocui misiunea franceză de acolo, o decizie care echivalează cu o schimbare de paradigmă diplomatică, după cum spune Deutsche Welle într-un comentariu.
Cancelarul Angela Merkel a promis să acţioneze repede pentru a răspunde cererii preşedintelui francez, iar după consultări ale miniştrilor, dar şi ale coaliţiei de guvernare, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a spus că Germania este gata să participe alături de Franţa la combaterea grupării Statul Islamic în Siria şi poate să asigure protecţie navală cu ajutorul unei fregate, recunoaştere cu ajutorul unui satelit şi al avioanelor Tornado şi logistică, prin intermediul unor avioane de alimentare în aer.