Marile puteri cer demisia colonelului Gaddafi
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a cerut liderului libian să renunţe la putere, iar secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anunţat organizarea unui summit consacrat epocii post-Gaddafi.
Articol de Mihaela Mihai, 23 August 2011, 09:04
Demisia lui Muammar Gaddafi este cerută de tot mai mulţi lideri occidentali.
Casa Albă a apreciat că "zilele lui Muammar Gaddafi la conducerea Libiei sunt numărate".
Într-o alocuţiune rostită aseară, preşedintele american, Barack Obama, a avertizat că situaţia din Libia este încă instabilă, dar a adus laude poporului libian pentru "extraordinarul sacrificiu" în sfidarea regimului Gaddafi, aflat la putere de peste 41 de ani.
"Situaţia este încă instabilă. Rămâne o anumită stare de nesiguranţă, iar elemente ale regimului sunt încă o ameninţare. Totuşi este limpede, regimul Gaddafi se apropie de sfârşit, iar viitorul Libiei se află în mâinile poporului său."
"La începutul acestui an au izbucnit pretutindeni în Libia proteste paşnice, care au fost un exemplu pentru noi toţi. Este vorba despre dorinţa fundamentală pentru libertate care s-a făcut auzită o dată cu protestele din întreaga regiune, de la Tunis până la Cairo. Faţă de toate aceste proteste, regimul Gaddafi nu a făcut decât să încerce să le înăbuşe", a declarat Barack Obama.
La rândul său, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a cerut liderului de la Tripoli "să renunţe la ce i-a mai rămas din putere" şi să evite noi suferinţe inutile pentru poporul libian.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anunţat organizarea în această săptămână a unui summit consacrat situaţiei din Libia şi mai ales epocii post-Gaddafi.
Între timp, la Tripoli, rebelii libieni continuă să lupte pentru controlul total al capitalei Tripoli, iar în anumite zone întâmpină o rezistenţă puternică în capitală din partea forţelor loiale preşedintelui Muammar Gaddafi.
Unul dintre fiii săi, Saif al-Islam, multă vreme considerat succesor la conducerea ţării şi pe care rebelii spuneau că l-au capturat, a ieşit în primele ore ale dimineţii pe străzile din Tripoli şi s-a întâlnit cu jurnaliştii străini.
Video: Saif al-Islam în Tripoli
El a declarat că luptele decurg în favoarea regimului, cu sprijinul populaţiei care s-ar fi ridicat împotriva rebelilor.
Nu se ştie nimic despre preşedintele Gaddafi, despre locul unde s-ar ascunde şi ce soartă ar putea avea după căderea regimului.
Regimul Gaddafi poate încă să ofere surprize
Regimul Gaddafi poate încă să ofere surprize, spun unii analişti, iar rebelii au de securizat terenul pe care le-au câştigat în ţară şi în Tripoli.
În plus, rămâne chestiunea destinului lui Gaddafi, dacă el va negocia şi se va refugia în vreo ţară africană sau va fi prins de trupele rebele.
Teoretic, o dată prins, el ar trebui predat Curţii Penale Internaţionale, care a emis mandat de arestare pe numele său pentru crime împotriva propriului popor.
Dar, după cum a arătat reacţia libienilor la cererea Curţii de a-l judeca pe fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, şi el cu mandat CPI de arestare, şi care a fost deja prins de rebeli libienii, vor ca Gaddafi şi apropiaţii lui să fie judecaţi în ţară.
Pentru Gaddafi, nici refugiul undeva pe continentul african nu este o garanţie că nu va ajunge mai devreme sau mai târziu pe mâinile justiţiei.
Zimbabwe şi Angola l-ar putea găzdui, dar nu e clar pentru câtă vreme, în condiţiile în care autorităţile de acolo sunt ele însele pe poziţii şubrede.
La fel, Africa de Sud riscă oprobriul comunităţii internaţionale dacă îl găzduieşte şi nu îl predă pe Gaddafi.
De altfel, guvernul sud-african s-a grăbit să declare că nu există negocieri pentru găzduirea lui Gaddafi, că nu va interveni în treburile interne ale Libiei şi că libienii sunt cei care trebuie să decidă viitorul liderului şi al ţării, potrivit redactorului Radio România, Carmen Gavrilă.