Marile companii petroliere, audiate de legislativul SUA
Democraţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor fac presiuni pentru a revoca o serie de reduceri ale taxelor de care se bucură industria petrolieră, într-un moment în care preţurile benzinei cresc.
13 Mai 2011, 07:40
Proiectul de lege privind anularea reducerilor ar economisi, în versiunea Senatului, 21 de miliarde de dolari în următorul deceniu, care ar urma să fie alocate reducerii deficitului bugetar.
Cele 31 de miliarde de dolari care ar putea fi economisite, în versiunea democraţilor din Camera Reprezentanţilor, pot fi utilizate pentru programe privind energie alternativă şi reducerea deficitului.
Amândouă proiectele de lege ar fi aplicate exclusiv asupra a celor Mari Cinci, cum sunt supranumite cele mai mari companii petroliere multinaţionale : Exxon Mobil, Shell, BP, Chevron şi Conoco Philips.
Chemaţi la audieri în Congres într-un moment în care preţurile benzinei au explodat, liderii celor cinci companii au apărat în forţă practicile lor de afaceri, respingând planurile de eliminare a reducerii taxelor pentru acestea. Ei au recunoscut faptul că preţurile benzinei au crescut dar au argumentat că directorii executivi ai companiilor au prea puţin control asupra lor.
“Orice, de la vreme la politici şi la economia globală, determină preţul petrolului“, a precizat preşedintele Shell, Marvin Odum.
Înainte de audieri, şeful executiv al ConocoPhillips, James Mulva, acuza într-o declaraţie de presă miercuri că propunerea de eliminare a reducerii taxelor ar fi "ne-americană" şi că ar descuraja crearea de locuri de muncă.
Patru din 10 americani şi-au schimbat planul de vacanţă din cauza preţului benzinei
Afirmaţia a stârnit reacţii vii în Senat, senatorul democrat Robert Menendez, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, acuzând compania Conoco că "a mers prea departe".
Dezbaterea a luat o notă personală când senatorul Menendez a afirmat că aşteaptă scuze pentru că "s-a mers dincolo de limite. Asta înseamnă că oricine promovează propunerea este ne-american” a acuzat senatorul Menendez logica liderului de la Conoco.
James Mulva nu şi-a cerut scuze. În schimb a acuzat că nominalizarea celor cinci companii în exclusivitate ar fi discriminare.
Şeful executiv de la Conoco nu a răspuns însă direct adevăratului interogatoriu pe care l-a făcut în audieri senatorul democrat Chuck Schumer.
Potrivit unui sondaj CNN – Opinion Research Corporation, americanii acuză companiile petroliere şi speculanţii pentru creşterea preţului benzinei care le schimbă modul de viaţă.
Aproximativ 63 la sută dintre americani spun că au redus folosirea maşinii personale din cauza preţului benzinei şi aproape 6 din 10 americani declară că, în general, cheltuiesc mai puţin, un semn al faptului că efectele preţului benzinei se extind asupra economiei în general.
Aproape 4 din 10 americani spun că şi-au schimbat planurile de vacanţă din cauza preţurilor ridicate ale benzinei.