Marea Britanie se va retrage din Afganistan la termen
Ministrul britanic de externe, William Hague, a dat asigurări că promisiunile Marii Britanii vor fi respectate şi că operaţiunile de luptă din Afganistan vor fi sistate în 2015.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 15 Noiembrie 2010, 19:14
Interpelat în Comisia pentru Afaceri Externe asupra posibilităţii ca staţionarea trupelor britanice în regiune să fie prelungită şi după 2015, ministrul William Hague a răspuns că promisiunile vor fi respectate şi că operaţiunile de luptă vor fi sistate după acea dată.
William Hague s-a arătat încrezător că până atunci insurgenţii talibani ori vor fi învinşi definitiv, ori se va ajunge la o înţelegere cu ei.
Declaraţiile şefului diplomaţiei britanice vin la scurt timp după ce şeful Forţelor Armate al Marii Britanii, generalul Sir David Richards, a afirmat că în Afganistan nu poate fi obţinută o victorie clară, ci doar, cel mult, se poate limita puterea miliţiilor islamiste.
Ministrul britanic de externe a rămas ferm pe poziţie atunci când s-a discutat termenul impus pentru retragerea trupelor din Afganistan.
2015 va fi ultimul an în care soldaţii britanici vor mai întreprinde operaţiuni armate în zonă, a spus William Hague.
Fie că se va întâmpla la începutul anului sau la sfârşitul lui - a continuat ministrul -, anunţul retragerii nu le va uşura misiunea insurgenţilor, aceştia urmând să fie supuşi unei presiuni militare accentuate în perioada următoare.
"Cred că e important să-i ţinem pe talibani sub presiune, dacă dorim să ajungem la o înţelegere politică fezabilă. Cred că succesul militar şi intensificarea acţiunilor ofensive vor contribui decisiv la obţinerea unui rezultat favorabil, iar în următoarele luni e de aşteptat ca insurgenţii să fie supuşi unei presiuni din ce în ce mai mari din partea forţelor armate. În ceea ce priveşte o eventuală înţelegere cu membrii al-Qaida, cred că acest lucru este improbabil", a declarat William Hague.
Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe l-au întrebat de ce armata este atât de optimistă că va obţine o victorie în Afganistan, în condiţiile în care controlul asupra graniţelor nu poate fi asigurat, iar guvernul nu este unul foarte credibil şi nu este susţinut de majoritatea locuitorilor.
"Ne confruntăm cu o misiune foarte dificilă şi din cauza situaţiei interne a Afganistanului, dar se încearcă găsirea unor soluţii pentru rezolvarea acestor probleme şi chiar se fac progrese. Succesul va fi foarte greu de obţinut, dar în niciun caz imposibil", a răspuns Hague.
"Lupta împotriva Al-Qaida nu poate fi câştigată"
Şeful forţelor armate britanice, generalul Sir David Richards, e de părere că lupta împotriva reţelei teroriste al-Qaida nu poate fi câştigată şi că se poate obţine cel mult o limitare a puterilor acesteia.
E necesar să ne întrebăm dacă trebuie să-i înfrângem pe militanţii islamişti, în sensul unei victorii decisive.
"Eu consider că nu este necesar şi cred că acest lucru nu poate fi obţinut, dar cred că putem să restrângem această reţea până la punctul în care nu va mai reprezenta niciun pericol pentru familiile noastre", a - a declarat pentru Sunday TelegraphSir David Richards.
În opinia sa însă, regiunea trebuie stabilizată înainte ca retragerea trupelor să se încheie pentru a fi împiedicată o eventuală revenire la putere a regimului taliban