Marea Britanie pierde bătălia cu imigranţii
Autorităţile britanice par să eşueze în încercarea de a ţine sub control numărul străinilor care vor să se stabilească în Regatul Unit deşi au adoptat măsuri restrictive pentru a limita imigraţia cu reguli dure.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 25 Mai 2012, 14:50
Deşi au adoptat măsuri restrictive pentru a limita imigraţia cu reguli dure, inclusiv pentru acordarea vizelor de studii, autorităţile britanice par să eşueze în încercarea de a ţine sub control numărul străinilor care vor să se stabilească în Regatul Unit.
Un raport prezentat vineri arată că numărul imigranţilor este dublu faţă de ţinta stabilită de guvern.
Guvernul de la Londra a promis că, până în 2015, numărul imigranţilor care sosesc anual în Marea Britanie va fi sub 100.000.
Cifrele Institutului Naţional de Statistică arată, însă, că, până în prezent, nu s-a făcut niciun progres.
Anul trecut, migraţia netă, adică numărul celor care vin în Regatul Unit pentru a sta mai mult de un an, minus cei care pleacă definitiv, a fost de 252.000, ceea ce reprezintă o scădere de doar 3.000 de persoane faţă de anul precedent.
În aceeaşi perioadă au fost alocate peste 670.000 de numere de asigurare socială pentru cetăţenii din afara Marii Britanii, ceea ce reprezintă o creştere de un procent faţă de 2010.
Obţinerea unui număr de asigurare socială reprezintă primul pas care trebuie făcut de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Cetăţenii străini merg în Marea Britanie pentru studii
Datele Institutului Naţional de Statistică arată, însă, că principalul motiv pentru care cetăţenii străini aleg să vină în Regatul Unit sunt studiile.
Sistemul universitar britanic a atras anul trecut 250.000 de studenţi străini, cu 5.000 mai mult decât în 2010.
Opoziţia laburistă a criticat guvernul pentru eşecul de proporţii înregistrat până acum în diminuarea numărului de imigranţi, cu toate că fenomenul a căpătat amploare în timpul fostelor guvernări laburiste.
Actualul ministru al imigraţiei, Damian Green, a precizat, însă, că măsurile luate de executiv nu au avut încă timpul necesar pentru a-şi face efectul şi s-a declarat convins că, în anii următori, situaţia va fi cu totul alta.
"Noile reguli mai dure pe care le-am pus în practică au început deja să facă o diferenţă.
"Deja, numărul de vize acordate studenţilor străini a scăzut cu 62 de procente, în primele luni ale acestui an, iar numărul de vize pentru muncă a scăzut, de asemenea, considerabil", a declarat ministrul.
Recent, Damian Green anunţa că Marea Britanie nu mai are nevoie de manageri de mijloc şi nici de muncitori necalificaţi, iar cei care doresc să se stabilească în Regatul Unit vor trebui să câştige cel puţin 31.000 de lire anual.
De asemenea, anunţa că rezidenţii britanici care se căsătoresc cu o persoană din afara Uniunii Europene vor trebuie să câştige cel puţin 19.000 de lire sterline pe an, pentru a putea să-şi aducă partenerul în ţară.
Tot ca măsură de prevenire a imigraţiei, guvernul de la Londra a decis, la finalul anului trecut, să prelungească cu încă doi ani şi perioada de restricţii pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să lucreze în Marea Britanie, Damian Green precizând că acest lucru era necesar pentru protejarea pieţei muncii.