Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană
În Regatul Unit trăiesc 4 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, între care și aproximativ 600.000 de cetățeni români.
01 Ianuarie 2021, 11:35
Începând de astăzi, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană.
Acest statut nou aduce schimbări majore în relația dintre Regatul Unit și cetățenii forului comunitar.
Schimbările cele mai importante îi vizează pe europenii care doresc să muncească sau să studieze în această țară, după cum transmite corespondenta noastră la Londra, Aura Neag.
În Regatul Unit trăiesc 4 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, între care și aproximativ 600.000 de cetățeni români.
În marea lor majoritate, cetățenii europeni au cerut și primit dreptul de ședere post-Brexit, ceea ce înseamnă că drepturile lor sunt protejate.
Situația este însă mult diferită pentru cetățenii europeni care vor dori de acum înainte să se mute în Marea Britanie.
Cei care doresc să lucrez în Marea Britanie vor avea nevoie de viză. Vizele vor trebui plătite și vor fi acordate în baza unui punctaj care necesită ca aplicantul să aibă o ofertă de muncă de la o firmă britanică recunoscută pe un salariu anual de minim 25.600 de lire și o bună cunoaștere a limbii engleze.
Studenții români și europeni, care vor să învețe în Marea Britanie începând din următorul an academic, vor avea și ei nevoie de vize, iar taxele de școlarizare vor fi considerabil mai mari.
Până acum studenție europeni plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și colegilor britanici și aveau acces la credite bancare pentru a-şi finanța studiile.
Cetățenii Uniunii Europene care vor să viziteze Marea Britanie în scop turistic nu au nevoie de viză dacă șederea lor nu este mai lungă de 6 luni.
Persoanelor care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare, începând de astăzi, li se poate refuza intrarea în Marea Britanie.