Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite cer explicaţii Rusiei
Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite i-au cerut, joi, Rusiei explicaţii cu privire la atacul cu neurotoxină care a vizat un fost ofiţer rus aflat în Anglia.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Martie 2018, 07:45
Marea Britanie, Franţa, Germania şi Statele Unite i-au cerut, joi, Rusiei explicaţii cu privire la atacul cu neurotoxină care a vizat un fost ofiţer rus de informaţii aflat în Anglia.
Într-o scrisoare comună, liderii celor patru ţări, Theresa May, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Donald Trump, au catalogat atacul, care este negat de Moscova, drept un asalt asupra suveranităţii Marii Britanii, care ameninţă siguranţa tuturor.
Cei patru afirmă, totodată, că folosirea neurotoxinei reprezintă o încălcare a Convenţiei cu privire la armele chimice şi a legislaţiei internaţionale.
Scrisoarea celor patru a fost publicată în aceeaşi zi în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat raportul pe anul trecut al Alianţei, în care Federaţia Rusă apare drept cea mai mare ameninţare la adresa acesteia.
Potrivit redactorului RRA, Carmen Gavrilă, Jens Stoltenberg a precizat că Rusia are de câţiva ani un comportament nechibzuit şi riscant şi a dat exemple.
Jens Stoltenberg: "Anexarea ilegală a Crimeei, sprijinul rusesc militar pentru separatişti în estul Ucrainei, prezenţa militară rusă în Republica Moldova şi Georgia, împotriva voinţei acestor ţări, interferenţa rusă în Muntenegru şi ale ţări din Balcanii de Vest, încercări ruseşti de a influenţa alegeri şi instituţii democratice şi creşterea militară a Rusiei din nordul Europei până în Orientul Miljlociu.
De zece ani Rusia îşi tot modernizează forţele armate şi investeşte considerabil şi dezvoltă noi arme, inclusiv cu capacităţi nucleare.
În plus, Rusia a integrat ostilităţile nucleare şi convenţionale în doctrina sa militară şi în exerciţiile sale militare."