Marea Britanie, cea mai lungă recesiune din istorie
Biroul Naţional de Statistică de la Londra spune că este prima dată când produsul intern brut al Marii Britanii se contractă pentru şase trimestre consecutive, din 1955 încoace.
24 Octombrie 2009, 11:44
La Londra, s-a anunţat oficial că Marea Britanie trece prin cea mai lungă recesiune din istoria sa.
În al treilea trimestru din 2009, economia britanică s-a contractat cu 0,4%, în timp ce procentul total de contractare se situează la 5,9%, cu doar un procent mai puţin faţă de recesiunea din 1979 - 1981.
Rezultatul este o surpriză pentru economişti, care estimau că produsul intern brut al Marii Britanii va creşte cu 0,2 procente. În schimb, datele Biroului Naţional de Statistică arată că nicio componentă a economiei britanice nu a crescut între lunile iulie şi spetembrie, producţia totală scăzând cu 0,7% şi sectorul serviciilor cu 0,2%.
Declinul neaşteptat al sectorului de servicii a fost cel mai dăunător, atât serviciile hoteliere şi de distribuţie, cât şi cele de catering având o performanţă extrem de proastă în al treilea trimestru al lui 2009.
Potrivit experţilor, faptul că Marea Britanie se bazează pe acest sector, mai ales pe serviciile financiare, ar putea fi motivul pentru care această ţară este încă în recesiune, în timp ce Franţa şi Germania au ieşit deja.
Marea Britanie devine astfel singura economie europeană importantă care a înregistrat o scădere şi în al treilea trimestru. Ministrul de finanţe, Alistair Darling, a declarat însă că cifrele nu reprezintă o surpriză şi că economia britanică va înregistra creştere economică la finalul lui 2009 şi începutul lui 2010.
Una din măsurile pe care se bazează guvernul britanic este revenirea la taxa pe valoare adăugată de 17,5% în ianuarie 2010. În acest moment, TVA în Marea Britanie este de 15%, iar guvernul speră că în ultimele trei luni ale anului britanicii vor contribui prin cumpărături la creşterea sectorului de servicii, în încercarea de a beneficia de TVA-ul redus până la sfârşitul anului.