Marea Britanie ar putea fi sancţionată privind libera circulaţie
UE a iniţiat o procedură de infringement împotriva Marii Britanii privind durata procedurii de acordare a permiselor de rezidenţă pentru muncitorii români şi bulgari.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Ianuarie 2013, 17:17
Comisarul european Viviane Reding confirmă, într-o scrisoare adresată miniştrilor muncii şi internelor din România, că a fost iniţiată o procedură de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor europene privind libertatea de circulaţie.
Potrivit unor surse guvernamentale, una dintre chestiunile semnalate de aceste proceduri este aceea că Marea Britanie nu acordă lucrătorilor români şi bulgari în primele 12 luni de şedere, aceleaşi documente de rezidenţă pe care le primesc cetăţeni din alte state membre care lucrează în Marea Britanie.
Ceea ce reproşează Comisia Europeană Marii Britanii este că nu oferă românilor permise de muncă cu aceleaşi drepturi de rezidenţă ca altor europeni.
Viviane Reding precizează în scrisoarea sa că în prezent CE investigheaza şi durata procedurilor de acordare a rezidenţei în Marea Britanie pentru români şi bulgari.
Conform CE, Marea Britanie încă nu a răspuns la clarificările cerute de Bruxelles.
Comisia Europeană aşteaptă lămuriri de la Marea Britanie
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a explicat pentru Radio România că atunci când există plângeri fie de la un stat membru fie de la cetăţeni, Comisia Europeana cere informaţii de la statul reclamat.
Dar, a declarat George Ciamba, statul respectiv nu are un termen limită in care trebuie sa raspundă.
Dacă răspunsul este considerat satisfăcător, procedura se clasează, dacă nu, fie Comisia cere noi clarificări sau să considere că există o încălcare a unui drept prevăzut în aquis-ul comunitar şi atunci ţara respectivă intră în procedură de infringement, adică de sancţionare.
Astfel, urmează o nouă scrisoare în care statului reclamat i se cere să remedieze problemele iar „dacă acest lucru nu se întâmplă într-un termen rezonabil, există posibilitatea pentru Comisia Europeană să meargă cu plângerea împotriva statului respectiv la Curtea Europeană de Justiţie” a declarat secretarul de stat George Ciamba.
"Este vorba despre o procedură mai largă care a început anterior, legată de discriminarea cetăţenilor UE care au drept de şedere în Marea Britanie, în ce priveşte dreptul la anumite prestaţii sociale. La aceasta s-a adăugat solicitarea venită de la autorităţile române de a regla problema modului în care sunt acordate certificatele necesare pentru înregistrare, adică de a introduce România şi Bulgaria în aceleaşi termene care sunt pentru ceilalţi cetăţeni europeni şi nu în termene de 6 sau 9 luni cum este acum” a declarat George Ciamba.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a explicat că acum Comisia Europeană aşteaptă lămuriri de la Marea Britanie în legătură cu aceste diferenţe aplicate românilor şi bulgarilor.
"Este evident că reprezintă o modalitate prin care CE solicită de fapt unui stat membru să regleze o situaţie pe care o consideră în neregulă vizând drepturile unor cetăţeni europeni” a declarat George Ciamba pentru Radio România.
Secretarul de stat în MAE a mai spus că oficialii CE au promis autorităţilor române că le vor ţine la curent cu calea pe care CE o va urma, în funcţie de răspunsul autorităţilor britanice.