Marea Britanie "ar fi negociat" exploatarea petrolului din Irak
Potrivit The Independent, care spune că a intrat în posesia unor documente secrete, guvernul britanic ar fi negociat exploatarea petrolului din Irak cu un an înainte de intervenţia internaţională din această ţară.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 20 Aprilie 2011, 13:38
Guvernul britanic ar fi discutat cu reprezentanţii celor mai importante companii petroliere din lume planurile de exploatare a resurselor petroliere din Irak, cu un an înainte ca Marea Britanie să se alăture coaliţiei care a invadat această ţară.
Informaţia apare în documente secrete ale executivului de la Londra, care ar fi ajuns în posesia cotidianului The Independent.
Stenogramele acestor întâlniri contrazic însă discursul public al guvernului britanic din acea perioadă, care a negat cu vehemenţă că petrolul ar reprezenta miza intervenţiei din Irak.
În martie 2003, cu puţin timp înainte ca Marea Britanie să intre în război, compania Shell infirma informaţiile potrivit cărora ar fi purtat discuţii cu Downing Street despre viitoarele exploatări.
British Petroleum a negat, de asemenea, că ar fi avut vreun "interes strategic" în Irak, în timp ce premierul britanic din acea perioadă, Tony Blair, a catalogat această teorie a conspiraţiei petrolului ca fiind absurdă.
The Independent citează, însă, documente datate cu aproximativ şase luni înainte de data invaziei, în care baroneasa Symons, pe atunci ministru al comerţului, afirma că în viziunea guvernului, companiile energetice britanice ar trebui să primească o parte din rezervele irakiene de petrol şi gaz, drept recompensă pentru angajamentul militar asumat de Tony Blair.
Documentele relevă că baroneasa Symons ar fi acceptat să facă lobby pe lângă administraţia Bush în numele companiei BP, care se temea că va fi lăsată pe din afară de înţelegerile secrete pe care Washigtonul le-ar fi plănuit cu companiile autohtone şi cu cele din Franţa şi Rusia.
Într-un document din octombrie 2002, directorul pentru Orientul Mijlociu din ministerul britanic de externe este citat spunând "Shell şi BP nu-şi permit să nu aibă o parte în Irak pentru a-şi asigura viitorul pe termen lung. Suntem determinaţi să obţinem o înţelegere corectă pentru companiile britanice în era post-Saddam".
The Independent notează că, dacă în public British Petroleum afirma că nu are niciun interes strategic în Irak, în particular ar fi tansmis ministerului de externe că Irakul este "mai important decât orice".
Săptămâna trecută, Irakul a anunţat majorarea capacităţii de producţie la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, fiind extrase zilnic aproximativ 2,7 milioane de barili de petrol.