Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE #Brexit
Corespondență de la Londra: Tabăra Brexit a obţinut aproape 52% din voturi, faţă de 48 de procente ale celor care doresc rămânerea în spaţiul comunitar.
Articol de Pavel Ionescu, 24 Iunie 2016, 15:02
Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la referendumul de ieri. Tabăra Brexit a obţinut aproape 52% din voturi, faţă de 48 de procente ale celor care doresc rămânerea în spaţiul comunitar, potrivit rezultatelor finale ale consultării populare. Premierul David Cameron a anunţat că va demisiona începând din luna octombrie, dar a precizat că va rămâne la conducerea guvernului timp de cel puţin trei luni, până la congresul Partidului Conservator din toamnă.
Urmăriți aici, în format LIVE UPDATES, cele mai recente informații despre efectele produse de referendumul din Marea Britanie.
Urmăriți aici toate articolele și analizele noastre despre #Brexit.
Cu aceste cuvinte s-au ridicat, astăzi, zorii la Londra: anunţul victorios tradus de liderul UKIP, Nigel Farage, în sloganul dominant al campaniei Brexit: "Marea Britanie este independentă de Uniunea Europeană".
Imediat s-a văzut că nu era clar dacă visul de care vorbea el nu e cumva un coşmar. Peste 17.400.000 de britanici s-au pronunţat, la referendumul de ieri, în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, cu un scor final de 51,9 la 48,1%.
--fb1
O participare solidă, de 72 de procente, cimentează o decizie fără echivoc, care zguduie, însă, clasa politică britanică. Prima reacţie o au pieţele financiare, unde lira sterlină începe, însă din zori, să fluctueze frenetic, scăzând cu 17 cenţi în raport cu dolarul american şi obligând Banca Angliei să se împrumute la costuri mari.
A doua reacţie semnalează toxicitatea rezultatelor referendumului pentru însăşi Marea Britanie. Elita politică de la Londra este obligată să ia notă. În prima sa declaraţie, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, se fereşte, însă, să ceară demisia guvernului, solicitându-i doar să asigure gestiunea treburilor ţării.
Jeremy Corbyn:Primul ministru are câteva sarcini urgente de îndeplinit. Una este să încerce să stabilizeze valoarea lirei sterline, o alta să asigure continuitatea investiţiilor din industria manufacturieră şi, în fine, să înceapă negocierile pentru aranjamentele comerciale cu Uniunea Europeană, către care merg peste jumătate din exporturile noastre.
Premierul David Cameron nu a întârziat mult, după ce rezultatele oficiale au fost anunţate, şi a venit însoţit de doamna Cameron, în faţa presei, adunate la Downing Street 10, anunţând că îşi depune mandatul şi că va duce la îndeplinire, cum a şi promis, decizia electoratului britanic.
David Cameron: Poporul britanic a votat să părăsim Uniunea Europeană şi voinţa lui trebuie respectată. Această voinţă este o cerinţă care trebuie îndeplinită şi nu poate exista vreo îndoială asupra rezultatului votului.
Vreau să dau asigurări pieţelor şi investitorilor că economia britanică este puternică şi vreau să le dau asigurări britanicilor care trăiesc în străinătate şi străinilor care trăiesc aici că nu vor avea loc schimbări imediate în viaţa lor. Cred că ţara are nevoie de o conducere proaspătă, care să conducă acest proces.
Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a stabiliza nava în următoarele săptămâni şi luni, dar nu cred că ar fi corect ca eu să rămân căpitanul care va conduce nava la următoarea destinaţie.
În cuvintele de azi-dimineaţă ale celebrei autoare J.K. Rowling, premierul Cameron a reuşit, prin convocarea referendumului, să zguduie două uniuni: pe cea britanică, dar şi pe cea europeană. Nu e, desigur, vinovat, dar 28 de ţări trebuie, de astăzi, să caute o nouă formă de convieţuire în comun.