Marea Britanie a început atacurile împotriva ISIS în Siria
Aviaţia britanică a lansat primele raiduri asupra câmpurilor petrolifere deţinute de gruparea teroristă Statul Islamic în Siria, la numai o oră de la votul din Parlament.
04 Decembrie 2015, 07:37
Primele lovituri aeriene în Siria au avut loc la numai o oră după ce deputaţii britanici şi-au dat acordul, printr-un vot în care propunerea guvernului a obţinut o majoritate confortabilă: 397 de voturi pentru şi 223 împotrivă.
Constituirea acestei majorităţi a fost posibilă după ce o parte dintre deputaţii laburişti, lăsaţi să voteze potrivit propriei conştiinţe, s-au alăturat conservatorilor premierului David Cameron.
Votul a avut loc la jumătate de oră după miezul nopţii trecute, iar primele raiduri britanice în Siria au început aproximativ o oră mai târziu, când patru avioane Tornado plecate de la o bază din Cipru au atacat câmpurile petrolifere, pe care gruparea teroristă Statul Islamic le deţine la Omar, în estul Siriei, la 50 km de frontiera cu Irakul.
Raidurile au fost efectuate cu succes şi avioanele au revenit la baza lor din Cipru, a confirmat pentru BBC ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, care a explicat că loviturile aviaţiei britanice au provocat pagube serioase resurselor petroliere, de care depinde finanţarea teroriştilor islamişti.
Ieri dimineaţă au plecat din Marea Britanie spre baza din Cipru alte opt avioane de luptă, pentru a consolida capacitatea de luptă a aviaţiei britanice în regiune.
Premierul David Cameron a avertizat însă că întreaga campanie de lovituri aeriene va fi de durată şi că ea este parte a unui proces de schimbare a situaţiei din Siria, ce presupune în egală măsură acţiuni politice şi diplomatice.
"Va trebui să avem răbdare şi să dăd dovadă de tenacitate. Este complex şi dificil ceea ce le cerem piloţilor noştri să facă şi gândurile noastre trebuie să fie la ei şi la familiile lor acum, când au început această importantă misiune", a spus David Cameron.
Acţiunile Marii Britanii au fost salutate de preşedintele francez, François Hollande, ca şi de SUA şi de Rusia, angajate deja în bombardarea poziţiilor grupării teroriste Statul Islamic în Siria.
Corespondentul BBC la Damasc relatează că presa siriană dezaprobă acţiunile Marii Britanii şi îl acuză pe premierul David Cameron că minte despre ceea ce este considerată a fi "o campanie de publicitate pentru a ajuta coaliţia condusă de SUA să încalce Carta ONU".
Tot corespondentul BBC transmite că agenţia de presă oficială Sana scrie că Marea Britanie nu a cerut permisiunea Guvernului sirian pentru a acţiona pe teritoriul său, aşa cum au insistat şi responsabilii sirieni, care au spus că britanicii şi aliaţii lor ar trebui să ia exemplul Rusiei, care-şi coordonează campania împotriva teroriştilor islamişti cu forţele guvernamentale siriene.
BBC publică în pagina sa de Internet şi o serie de mărturii ale unor sirieni, care consideră că loviturile aeriene nu vor duce la înfrângerea organizaţiei teroriste Statul Islamic şi că este nevoie de trupe pe teren, însă coaliţia internaţională evită să trimită trupe pe teren, cu exepţia unui anumit număr de forţe speciale şi a unor consilieri militari care antrenează forţele de opoziţie siriene.