Manifestaţii la Milano împotriva premierului Silvio Berlusconi
Mii de protestatari, printre care personalităţi precum Umberto Eco sau Roberto Saviano, i-au cerut demisia premierului Silvio Berlusconi, pe care îl acuză de corupţie şi atingeri aduse demnităţii femeii.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 07 Februarie 2011, 07:53
Timp de două zile la Milano au fost organizate manifestaţii împotriva premierului italian Silvio Berlusconi.
Manifestanţii (în număr de 10.000 în prima zi şi 3.000 în a doua zi) cer demisia premierului, pe care îl acuză de corupţie, nerespectarea Constituţiei şi de atingeri aduse demnităţii femeii".
Printre protestatari (numiţi şi "poporul mov" - după culoarea hainelor pe care le purtau unii dintre ei) s-au aflat şi personalităţi ca Umberto Eco şi Roberto Saviano, dar şi jurnalişti, avocaţi şi oameni de afaceri.
Manifestaţiile au avut loc la Milano şi la reşedinţa premierului italian de la Arcore - Milano.
"Democraţia noastră trăieşte ca un ostatic" a denunţat Roberto Saviano, întâmpinat sâmbătă seara, ca un rock-star de miile de persoane venite să asiste la acest miting de la Milano.
"Trebuie să ne revoltăm împotriva imaginii unei ţări corupte şi să susţinem dreptul de a visa la o Italie mai curată" a apreciat renumitul scriitor.
Umberto Eco a afirmat că protestează "pentru a apăra onoarea Italiei, pentru a aminti lumii că italienii nu sunt toţi la fel".
Mai mult, scriitorul Umberto Eco spune că premierul Berlusconi are în comun cu peşedintele egiptean Hosni Mubarak "micul defect că nu vrea să demisioneze".
Premierul spune că nu renunţă la funcţie
În ciuda apelurilor la demisie, lansate la adresa sa, liderul italian a declarat că va rămâne la guvernare.
“Continuăm să guvernăm. Nu trebuie să cedezi, sunt un exemplu de rezistenţă: de 17 ani se lansează acuzaţii grele la adresa mea pentru a mă trimite acasă, dar eu continui să rămân în funcţie”, a ţinut să precizeze Silvio Berlusconi în cadrul unei intervenţii telefonice la una dintre manifestările partidului său, PdL - Popolo della Liberta (Poporul Libertăţii).
Silvio Berlusconi mizează pe faptul că “nu există o alternativă credibilă la această majoritate (formată de partidul său, PdL - şi aliatul său populist Liga Nordului)”.
Protestatarii de la Milano, care fac parte din mişcarea ”poporul mov”, au în jur de 30 de ani ca vârstă, iar apelurile la mitinguri s-a făcut pe calea internetului, folosind canalele de comunicare socială precum Facebook şi Twitter.
La Florenţa, în regiunea Toscana a avut loc un alt protest la care au participat 3.000 de persoane, între care şi realizatoarea Francesca Comencini.
Scopul mitingului a fost acela de a apăra demnitatea femeilor. Protestatarele l-au acuzat pe premierul Berlusconi că nu are un comportament adecvat faţă de femei.