Manifestaţii în aproximativ 100 de oraşe din lume, pentru susţinerea opoziţiei iraniene
Una dintre cele mai mari manifestaţii a avut loc la Stockholm, unde s-au reunit câteva mii de persoane.
Articol de Bogdan Mihai, 26 Iulie 2009, 12:54
Mai multe manifestaţii au fost organizate sâmbătă, în circa 100 de oraşe din lume pentru a denunţa încălcarea drepturilor omului în Iran şi pentru a susţine opoziţia în lupta împotriva regimului de la Teheran, relatează AFP.
Una dintre cele mai mari manifestaţii a avut loc la Stockholm, unde s-au reunit câteva mii de persoane. Suedia găzduieşte o importantă comunitate iraniană, estimată la 80.000 de persoane, dintre care aproximativ 57.000 s-au născut în Iran.
"Cerem respectarea drepturilor omului în Iran şi eliberarea prizonierilor politici", a declarat pentru AFP Mehrdad Darvishpour, unul dintre organizatorii manifestaţiei, care a reunit peste 4.000 de participanţi, potrivit poliţiei. O manifestaţie mai redusă, reunind câteva zeci de persoane, a avut loc şi la Malmoe, în sudul ţării.
La Copenhaga, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au reunit în faţa Parlamentului, potrivit organizatorilor, în timp ce la Amsterdam, peste 1.000 de persoane au denunţat "politica represivă" a Teheranului, printre care s-a aflat şi laureata premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi.
"Am venit să ne arătăm solidaritatea cu poporul iranian şi să cerem Guvernului să respecte drepturile omului", a declarat Tom van Brand, purtătorul de cuvânt al Amnesty International.
La Londra s-au reunit aproximativ 1.000 de persoane purtând steaguri verzi sau banderole de aceeaşi culoare. Se putea citi "Libertate pentru Iran" sau "Unde este votul meu?" pe mai multe pancarte.
"Este ceva simbolic. Este o zi de solidaritate la scară planetară. Trebuie să mergem mai departe de aceste gesturi simbolice. Trebuie să facem în aşa fel încât Guvernul să plătească pentru modul în care tratează populaţia din Iran", a declarat unul dintre organizatori, Potkin Azarnehr.
Câteva sute de persoane - circa 600, potrivit poliţiei -, majoritatea iranieni, s-au reunit la Paris, iar aproximativ 400 la Geneva.
În metropola elveţiană, sute de participanţi, reuniţi în faţa sediului ONU, preferau să îşi acopere faţa, de teamă să nu fie identificaţi de eventuali informatori ai regimului de la Teheran.
O delegaţie urma să se deplaseze la Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului pentru a înmâna o scrisoare destinată Înaltului comisar Navi Pillay, a declarat Hassan Bayat, purtătorul de cuvânt al organizatorilor.
În capitala germană, Amnesty International invita, ditribuind fluturaşi, la proteste faţă de autorităţile iraniene pentru arestarea mai multor militanţi pentru drepturile omului sau jurnalişti încarceraţi recent.
Circa 300 de persoane, majoritatea iranieni, au manifestat la Viena. Scriitori austrieci, între care şi laureatul premiului Nobel pentru Literatură Elfriede Jelinek, au cerut eliberarea "prizonierilor politici", iar secretarului general al ONU i-au solicitat să trimită o delegaţie în Iran pentru a ancheta în legătură cu soartea persoanelor deţinute sau dispărute.
Mobilizări importante au avut loc şi pe alte continente. Astfel, la New York, câteva sute de manifestanţi, cu feţele adeseori acoperite cu eşarfe verzi, pentru a nu fi recunoscuţi, s-au reunit în Times Square, una dintre intersecţiile cele mai aglomerate din oraş.
Zeci de manifestanţi s-au reunit şi la Tokyo. Circa 50 de membri ai comunităţii iraniene din Melbourne au manifestat în faţa Parlamentului australian.
Mai puţin spectaculoasă, dar simbolică pentru dimensiunea mondială a mobilizării, a fost o reuniune de şase sau şapte persoane în Kîrgîzstan, ţară neobişnuită cu manifestaţiile spontane. Grupul a fost arestat de poliţie pentru că voia să protesteze în faţa ambasadei Iranului la Bişkek, potrivit militanţilor pentru drepturile omului din această ţară.