Majoritatea universităţilor din Anglia ar putea tripla taxele
Deciziile universităţilor din Anglia vin după ce la sfârşitul anului trecut, parlamentul britanic a majorat plafonul taxelor universitare.
Articol de Paul Poteraşi, 19 Aprilie 2011, 15:30
Mai mult de două treimi din universităţile engleze care şi-au comunicat taxele de înscriere pentru 2012 au optat pentru o triplare a sumei, respectiv maximul sumei autorizate pentru controversata reformă a guvernului, transmite BBC.
Potrivit estimărilor, cele două treimi au optat pentru taxe de înscriere între 6.000 şi 9.000 de lire sterline (10.227 de euro).
La capătul unor dezbateri furtunoase, parlamentarii britanici au majorat în decembrie anul trecut plafonul taxelor universitare în Marea Britanie de la 3.290 de lire sterline pe an la 6.000 de lire sterline (6.818 euro) şi, "în circumstanţe excepţionale", la 9.000 de lire sterline.
Dar în acel moment miniştrii apreciau, potrivit The Guardian, că universităţiile vor adopta niveluri diferite ale acestei taxe, astfel încât media rezultată pentru cele 130 de instituţii să fie în jurul valorii de 7.500 de lire.
Guvernul plăteşte în primă instanţă taxele de şcolarizare.
Absolvenţii vor returna banii guvernului în momentul în care vor câştiga mai mult de 21.000 de lire.
În cazul în care taxa medie va fi mai mare decât anticipaseră miniştrii, atunci guvernul va sfârşi în a plăti mai mult înainte, iar acest lucru nu poate fi sustenabil pe termen lung.
Universităţile dornice să ridice la peste 6.000 de lire sterline taxele lor de înscriere au termen până marţi pentru a-şi depune proiectul la organismul guvernamental Offa (Office for fair access), însoţit de un plan obligatoriu de ajutor pentru studenţii defavorizaţi.
47 de universităţi intenţionează să introducă taxe de 9000 de lire
Din cele 71 de universităţi care şi-au declarat opţiunea de majorare a taxelor, 47 au intenţia de a introduce maximul sumei, respectiv 9.000 de lire sterline, potrivit unei anchete întreprinse de BBC.
Printre aceste universităţi figurează cele mai prestigioase instituţii de învăţământ, precum Oxford şi Cambridge, dar şi unele mai puţin cunoscute.
Gama completă a taxelor de înscriere va fi cunoscută abia în iulie, când Offa îşi va publica deciziile în această chestiune.
Guvernul a prevăzut reducerea subvenţiilor sale pentru universităţi de la 4,6 miliarde de lire sterline la 2 miliarde în 2014, în cadrul programului de reducere a deficitului bugetar.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din Anglia, Aaron Porter, a acuzat guvernul că a provocat un "haos costisitor" cu reforma lor universitară.
"În momentul în care guvernul a propus aceste taxe în parlament, ei au considerat că tarifele peste 6000 de lire vor reprezenta excepţia şi nu regula, dar acesta a fost clar un vis", a mai spus Aaron Porter.
De altfel, pe toată durata dezbaterii documentului care majora taxele, în faţa clădirii legislativului au avut loc confruntări violente între studenţi şi poliţie.