Majoritatea fermierilor francezi s-au declarat dezamăgiţi de răspunsurile premierului la problemele lor
Comisia Europeană a semnalat că ar putea acorda derogări de la aceste norme, dar cel puţin în Franţa, agricultorii sunt decişi să continue blocajele rutiere până la rezolvarea tuturor revendicărilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 Ianuarie 2024, 07:38
Protestele fermierilor francezi au avut ecou în Belgia şi Italia, unde agricultorii au manifestat, nemulţumiţi de veniturile mici, concurenţa importurilor ieftine şi de unele norme ale Uniunii Europene pentru protejarea mediului.
Comisia Europeană a semnalat că ar putea acorda derogări de la aceste norme, dar cel puţin în Franţa, agricultorii sunt decişi să continue blocajele rutiere până la rezolvarea tuturor revendicărilor, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.
Până acum, fermierii nu au făcut niciun gest care să arate că ar vrea să intre în oraşe, continuând să le blocheze de la distanţă.
Scopul lor este să crească presiunea pe guvern şi să limiteze cât pot de mult aprovizionarea Parisului şi a altor mari oraşe.
Deocamdată nu a fost invocat nicăieri riscul unei penurii de alimente.
Grupuri de agricultori au continuat şi ieri acţiunile punctuale, care au vizat în special supermarketurile, ale căror rafturi au fost golite de toate produsele aduse din import, dar şi camioanele străine încărcate cu produse agroalimentare, din care au descărcat toată marfa.
De la tribuna Parlamentului, premierul a anunţat termene precise pentru primirea fondurilor europene restante, reducerea fiscalităţii pentru crescătorii de animale, fonduri de stat de urgenţă pentru viticultori, amenzi severe pentru marile magazine ce nu plătesc corect produsele agricole, susţinerea intereselor agricultorilor francezi la nivel european.
Gabriel Attal: Îmi asum răspunderea când spun că nu va fi totul rezolvat în câteva săptămâni, dar mă angajez să dau răspunsuri rapide, acolo unde este posibil. Lansez chiar astăzi, un mare plan de urmărire a produselor agroalimentare, cu obiectivul de a asigura o concurenţă echitabilă, astfel încât normele pe care le aplicăm agricultorilor noştri să fie respectate şi de mărfurile care vin din import. La nivel european, cele trei priorităţi ale noastre sunt clare: anularea măsurii de lăsare a terenurilor pârloagă, situaţia importurilor ucrainene vizând în special carnea de pasăre şi opoziţia faţă de tratatul de liber schimb comercial MERCOSUR cu ţări din America de Sud.
Reporter: De pe autostrăzile unde s-au instalat în ultimele zile, majoritatea fermierilor s-au declarat dezamăgiţi de răspunsurile premierului, pe care ei le consideră limitate.