Maia Sandu şi Igor Dodon-în a doilea tur al prezidenţialelor din R. Moldova
Dodon a câştigat prima rundă de ieri cu aproape 49% din voturi, urmat de Maia Sandu, cu 38 de procente, după procesarea datelor din aproximativ 98% din secţiile de votare.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 31 Octombrie 2016, 08:24
Candidatul pro-rus din Republicav Moldova, Igor Dodon şi cel al partidelor pro-europene, Maia Sandu, se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de peste două săptămâni.
Dodon a câştigat prima rundă de ieri cu aproape 49% din voturi, urmat de Maia Sandu, cu 38 de procente, după procesarea datelor din aproximativ 98% din secţiile de votare.
Ambii candidaţi le-au mulţumit alegătorilor pentru participarea la vot.
Igor Dodon: "Aceste alegeri au demonstrat foarte clar că liderul opoziţiei socialiste se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor Republicii Moldova".
Candidata pro-europeană Maia Sandu spune că pentru turul al doilea va încerca să mobilizeze electoratul tânăr.
Maia Sandu: "Eu cred că noi, astăzi, ne putem mândri cu o primă victorie. Am făcut un prim pas către o viaţă demnă pe care merităm noi cu toţii să o trăim aici, în Republica Moldova".
Peste jumătate din electoratul Republicii Moldova nu s-a arătat interesat de alegerile prezidenţiale de ieri.
Potrivit presei, aproape 30% dintre votanţi au fost din categoria de vârstă 56 - 70 de ani, în timp ce tinerii între 18 şi 25 de ani au votat în proporţie de sub 10%.
Rata de participare la alegerile de ieri a fost de aproximativ 49%, cea mai joasă din istoria alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de până acum din Republica Moldova.
Scrutinul este însă valabil, întrucât pragul minim de participare este de o treime din numărul total al alegătorilor.
Numărul redus al celor care s-au prezentat la urne pare a fi cauzat, potrivit experţilor, atât de decepţia cetăţenilor de situaţia din ţară cât şi de boicotarea alegerilor de către unele partide.
La alegeri au participat nouă canddaţi.
Alegerile de ieri sunt primele în ultimii 20 de ani la care cetăţenii pot vota direct şeful statului; până acum, acesta era ales de către parlament.