Maia Sandu: Rusia vrea să provoace o criză politică în R. Moldova
Președinta Maia Sandu a prezentat principalele soluții pe care le-a propus Tiraspolului pentru a depăși criza energetică.
Articol de Radio Chișinău, 14 Ianuarie 2025, 17:14
La Chişinău, președinta Maia Sandu a acuzat Federația Rusă că vrea să provoace o criză politică în Republica Moldova prin sistarea livrării gazelor naturale în regiunea transnistreană.
După ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a discutat despre situația din sectorul energetic, Maia Sandu a atras atenția că administrația regiunii separatiste transistrene, care se confruntă cu criza umanitară, a refuzat ajutorul oferit de Chișinău, punând condiții pentru a accepta soluțiile propuse.
Președinta Republicii Moldova a confirmat că liderul separatist de la Tiraspol a plecat la Muscova de pe aeroportul din Chișinău, dovadă a faptului că autoritățile centrale nu creează impedimente în găsirea de soluții. Ina Guțu de la Radio Chișinău are detalii.
Președinta Maia Sandu a trecut în revistă principalele soluții pe care Chișinăul le-a propus Tiraspolului pentru a depăși criza energetică și cea umanitară pe care Moscova le-a provocat în regiunea separatistă cu scopul de a destabiliza Republica Moldova.
Printre acestea, să cumpere gaze de pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului, iar împreună cu partenerii ucraineni să ofere cărbune regiunii transnistrene pentru generarea de energie electrică. Toate aceste forme de sprijin au rămas fără nicio reacție din partea Tiraspolului, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu: Scopul acestei crize umanitare provocată de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației.
Maia Sandu s-a referit și la informația potrivit căreia liderul separatist Vadim Krasnoselski ar fi zburat la Moscova prin aeroportul Chișinău, subliniind că este o dovadă a faptului că autoritățile centrale nu creează vreun impediment în rezolvarea crizei provocate de Rusia.
În prezent, consumul pentru malul drept al Nistrului este asigurat în proporție de 50% din producție internă, restul fiind asigurat de România, a mai spus președinta Maia Sandu.