Mai puţine ajutoare pentru britanicii cu handicap
Două treimi dintre persoanele cu handicap din Marea Britanie care primesc ajutoare sociale, dar care pot efectua diverse munci ar putea rămâne fără alocaţii ca urmare a unei iniţiative a guvernului.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 27 Iulie 2011, 15:27
În Marea Britanie, guvernul încearcă să reducă numărul alocaţiilor pentru persoanele cu handicap.
Potrivit autorităţilor, testele naţionale, care au început în primăvară, arată că circa două treimi dintre cei care beneficiază de astfel de ajutoare sociale pot efectua diverse munci şi, ca urmare, vor pierde dreptul de a primi alocaţiile.
Au apărut imediat şi criticile - reprezentanţii sindicatelor acuză modul în care a fost efectuat acest gen de teste şi spun că nu s-au luat în seamă particularităţile fiecărui caz în parte.
Comisia parlamentară pentru muncă şi pensii consideră că procesul de testare a fost unul defectuos şi a produs teamă în rândul bolnavilor.
Potrivit cifrelor oficiale, din cele aproximativ un milion 300 de persoane care au fost testate în ultimele luni, 17% sunt capabile să efectueze anumite munci, dacă beneficiază de ajutor, 39% pot efectua orice tip de muncă şi doar 7% nu pot întreprinde niciun fel de activitate.
36% dintre cei care urmau să fie testaţi au refuzat să mai ceară ajutoare sociale
Circa 450 de mii de persoane, reprezentând în jur de 36% dintre cei care urmau să fie testaţi, au renunţat să mai ceară ajutoare sociale în momentul în care au început aceste teste.
Premierul David Cameron a anunţat că toţi cei care sunt apţi de muncă nu vor mai beneficia de alocaţii şi vor fi ajutaţi să-şi găsească un serviciu.
"Prea mult timp, în această ţară, am lăsat oamenii să beneficieze, an de an, de ajutoare sociale, când, de fapt, cu ajutor din partea noastră, ei ar putea munci. Acum punem în practică un sistem mai bun, care evaluează situaţia fiecăruia în parte şi, dacă cineva e capabil să muncească, atunci îi spunem că trebuie să-şi găsească un loc de muncă.
"Pe cei care se află în această situaţie îi vom ajuta să se întoarcă la serviciu. Va fi bine pentru ei, pentru familiile lor şi pentru economia britanică", a declarat premierul britanic.
Sindicatele consideră, însă, că testele sunt nedrepte şi ineficiente, atâta timp cât nu sunt luate în considerare particularităţile fiecărui caz în parte.
Ele susţin că testele au fost mult prea dure şi au avut în vedere doar economiile pe care le-ar putea face la buget, şi nu situaţia persoanelor bolnave.
Parlamentarii au criticat iniţiativa guvernului
Iniţiativa guvernului a fost criticată şi de parlamentari, într-un raport al Comisiei pentru muncă şi pensii, susţinându-se că testele au produs teamă şi anxietate în rândul bolnavilor, deoarece mulţi dintre ei au pierdut dreptul la ajutoare sociale, cu toate că întocmeau criteriile necesare.
Parlamentarii au atras atenţia şi asupra faptului că foarte multe persoane cu dizabilităţi nu s-au putut prezenta la centrele de testare, fie din cauză că acestea sunt amplasate în locuri inaccesibile pentru ele, fie din cauză că situaţia medicală nu le permite să se deplaseze.
Raportul Comisiei pentru Muncă şi Pensii conchide că guvernul ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a explica necesitatea unor astfel de teste, în condiţiile în care există suspiciunea că singurul obiectiv este acela de a economisi bani.
În prezent, ajutoarele sociale pentru persoanele cu handicap sever se ridică la aproape 97 de lire sterline pe săptămână, în timp ce persoanele care pot efectua anumite tipuri de activităţi, dacă beneficiază de ajutor, primesc în jur de 91 de lire sterline.
Veniturile celor care sunt declaraţi apţi de muncă vor scădea, însă, semnificativ, ei urmând să primească doar 65 de lire pe săptămână, atât cât este ajutorul de şomaj.