Magistraţii spanioli- plângere pentru rebeliune împotriva liderului catalan
În Spania, se aşteaptă ca magistraţii să aibă formulată astăzi, o plângere pentru rebeliune împotriva liderului catalan Carles Puigdemont
30 Octombrie 2017, 01:20
În Spania, Parchetul General al statului pregăteşte o acţiune la Tribunalul Suprem, după declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei şi se aşteaptă ca astăzi, magistraţii să aibă deja formulată plângerea pentru rebeliune împotriva liderului catalan Carles Puigdemont. Parchetul se va autosesiza şi împotriva membrilor guvernului catalan deja destituit, precum şi a membrilor Comisiei parlamentului regional, acum dizolvat, pentru că au facilitat votul acestei declaraţii.
Potrivit unui comunicat transmis vineri după votul din parlamentul catalan de Parchetul General, acţiunile penale vor fi îndreptate împotriva tuturor celor care au participat la faptele respective.
Articolul 472 din Codul Penal prevede pedeapsa cu până la 30 de ani de închisoare pentru rebeliune, definită ca o ridicare populară violentă şi publică pentru a răsturna, suspenda sau modifica Legea fundamentală - Constituţia, pentru destituirea regelui sau pentru declararea independenţei unei părţi a teritoriului naţional.
Fiecare din cei implicaţi în evenimentele de vineri ar putea fi acuzat de rebeliune, nesupunere, neascultare, abuz în funcţie şi deviere de fonduri publice.
Există opinii divergente privind componenta privind violenţa atunci când se discută despre rebeliune, deoarece aceasta pare să lipseasă, atât din acţiunile puse la punct şi realizate, cât şi din mesajele lui Carles Puigdemont, care întotdeauna a vorbit despre dialog şi rezistenţă paşnică. Liderul catalan cunoaşte foarte bine situaţia la care s-a expus şi a evitat mereu să provoace, să dea instrucţiuni împotriva aplicării articolului 55 pregătit de Mariano Rajoy, pentru ca în stradă atmosfera să nu devină violentă.
Tot astăzi, la Madrid, premierul a convocat o şedinţă a Comitetului Executiv al Partidului Popular, a cărui agendă cuprinde exclusiv situaţia catalană.
Este de aşteptat ca şi celelalte partide să îşi conceapă, în perioada care urmează, strategiile electorale pentru alegerile regionale catalane din 21 decembrie.
Formaţiunile secesioniste nu şi-au confirmat, deocamdată, participarea la acest scrutin, la care este aşteptat să participe şi Carles Puigdemont, în cazul în care doreşte să mai facă politică. Rămâne de văzut însă dacă cercetările penale ar putea cumva condiţiona candidaturile pentru această iarnă.